avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Minor martor dosar penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Minor martor dosar penal

Buna seara. Ipotetic vorbind, daca un minor( 16 ani) este chemat în calitate de martor la Poliție pentru declarație, pentru ce este necesara prezenta unui avocat din oficiu?
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 03:02, 18 Iulie 2018
Martorul minor se poate autoincrimina si poate fi condamnat ca un adult.
De aceea are nevoie de avocat.
Oricine are nevoie de avocat. Recomand sa luati CEL MAI BUN avocat de penal.
Din pacate multi avocati de penal sunt neinstruiti si manifesta o obedienta ciudata fata de Politie/Parchet si nu exagerez deloc.
Chiar și dacă sunt chemat ca martor? Avocatul va fi prezent când voi da declaratia?
Fiecare martor are nevoie de un avocat? Sau doar cei carora li se poate schimba statutul din martor?
Orice martor este un potential INCULPAT.
De multe ori unii suspecti sunt chemati ca "martori" pentru a furniza informatii care ulterior sunt folosite impotriva lor si sunt transformati in coautori, complici... INCULPATI.
Daca exista CEA MAI MICA suspiciune ca exista posibilitatea sa fii invinovatit de ceva, indiferent cat de indepartata este posibilitatea, REFUZA SA DAI DECLARATIE.

Daca vezi ca politistul incepe sa ameninte, prin invaluire, sau sa spuna ca esti SUSPECT daca nu dai declaratie sau ca este in interesul TAU sa dai declaratie, ca daca esti cinstit nu ai nimic de ascuns, "de ce nu dai declaratie, de ce ti-e frica?"... ALARMA MAXIMA - INSEAMNA CA a avut intentia sa te puna sub acuzare de la inceput.
Refuza sa raspunzi la orice intrebare, daca ai cea mai mica suspiciune.
Spui doar cum te cheama, te legitimezi si nu raspunzi NICI MACAR CE AI MANCAT la masa de dimineata.
DACA INCEPI SA RASPUNZI LA INTREBARI, anchetatorul poate spune ca AI RENUNTAT la Dreptul la TACERE.
ATENTIE mare, unii avocati sunt foarte prost pregatiti pe domeniul penal si isi baga proprii clienti in rahat indemnindu-i sa dea declaratii.
Legea protejeaza orice om prin Dreptul la tacere care NU poate fi folosit impotriva lui in niciun fel. Nimeni nu are dreptul a spuna: "Aha, nu dai declaratie, inseamna ca esti vinovat" Daca auzi pe cineva ca spune asta, atunci sa stii ca deja au inceput tacticile sa te traga de limba.
Politistii si procurorii au tot dreptul legal sa minta, sa insele, sa foloseasca tactici de interogare si strategii pentru a scoate adevarul de la suspecti.
NU CREDE niciun cuvant din ce spune anchetatorul.
O sa iti bage sub nas o hartie spunand "Hai scrie: Subsemnatul..."
Daca refuzi, o sa iti spuna "Hai ca stim totul! Ceilalti au declarat impotriva ta, ai facut asta si asta..." O sa te traga de limba. Nu spune nimic. Nici DA nici NU.
O sa iti promita marea cu sarea.
Cel mai sigur. Nicio declaratie daca exista cea mai mica suspiciune ca esti vizat.

Avand in vedere Art. 90 CPP Asistenţa juridică obligatorie a suspectului sau a inculpatului.
Asistenţa juridică este obligatorie: a) când suspectul sau inculpatul este minor

... Este bine sa pornesti de la premiza ca esti SUSPECT sau INCULPAT... nu martor.

Daca nu erai, nu chemau obligatoriu avocat.

Dupa ce afli de ce ai fost chemat, te indrepti catre avocat si ii spui: Gata, am terminat aici. Mergem acasa.
Daca vezi ca avocatul iti spune sa stai jos si sa dai declaratie, inseamna ca este in cardasie cu procurorul ca sa te bage la zdup. Un avocat nu are voie sa treaca peste cuvantul clientului lui cand e vorba de refuz de declaratie. Avocatii sunt obligati de lege sa respecte ordinele clientilor si sa ii apere cu zel.

TE RIDICI SI PLECI. Iesi afara din camera si din institutie. Nimeni nu te poate opri sa pleci fara baza legala.

Daca politistul te opreste, te retine (aresteaza) pe loc, atunci inseamna ca au avut de gand sa te lipseasca de libertate INCA DE LA INCEPUT. Povestea cu declaratia a fost doar un tertip.

Tine-ne la curent.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Iulie 2018
Albert Kurtyan, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

În calitate de suspect sau inculpat, poți să dai o declarație și să nu răspunzi la întrebări? Zebedeu Zebedeu Dacă suspectul/inculpatul își exercită [i]dreptul la tăcere cu privire la oricare dintre faptele ori împrejurările [b]despre care este ... (vezi toată discuția)
Reclamat si audiat ca martor! Warmachine Warmachine Buna ziua! Am o cunostinta care a fost reclamat de un vecin ca i-a distrus un gard. Organele de politie l-au chemat pe reclamat si l-au audiat in calitate de ... (vezi toată discuția)
Fals si uz de fals - din martor in invinuit, consecinte ContSters284213 ContSters284213 Buna ziua Am sa fiu scurta si la obiect: intr un dosar de fals si uz de fals in acte: sunt invinuita ca as fi dat acte faptasului si asta in baza unei ... (vezi toată discuția)