avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... În calitate de suspect sau inculpat, poți să dai o ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

În calitate de suspect sau inculpat, poți să dai o declarație și să nu răspunzi la întrebări?

Dacă suspectul/inculpatul își exercită dreptul la tăcere cu privire la oricare dintre faptele ori împrejurările despre care este întrebat, își exercită totodată și dreptul de a nu da nicio declaraţie sau își păstrează dreptul de a da declarații?
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 August 2019
Zebedeu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Zebedeu , utilizator 12:11, 19 August 2019
Dreptul la tăcere presupune și dreptul de a nu da nicio declarație, pentru a nu se autoincrimina.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dreptul inculpatului de a da declaratii este garantat chiar si atunci cand si-a rezervat dreptul la tacere.
Este vorba de un drept care nu poate fi estompat.
O persoană suspectă sau un martor are dreptul sa refuze audierea,sa taca?
Stiu ca in astfel de cazuri,polițiștii devin violenți.

CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Dreptul inculpatului de a da declaratii este garantat chiar si atunci cand si-a rezervat dreptul la tacere.
Este vorba de un drept care nu poate fi estompat.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu neaparat devin violenti dar se cam isca scandal de regula...
Depinde de la caz la caz, de la infractiune la infractiune. de la anchetator la anchetator si de mai multe lucruri...
Este recomandabil ca in astfel de cazuri persoana sa aiba avocat.
CLAUDIU LASCOSCHI a scris:
Nu neaparat devin violenti dar se cam isca scandal de regula...
Depinde de la caz la caz, de la infractiune la infractiune. de la anchetator la anchetator si de mai multe lucruri...
Este recomandabil ca in astfel de cazuri persoana sa aiba avocat.

Dacă se iscă scandal nu e bine deloc pentru suspect sau inculpat, chiar dacă nu el a iscat scandalul. Aceasta poate constitui o împrejurare din care rezultă îndoială asupra stării psihice a suspectului/inculpatului.

Alte discuții în legătură

Martor..autoincriminarea LucianAlexandru LucianAlexandru Buna! Am fost condamnat si am executat o pedeapsa de un an si zece luni..dupa un an de cand m-am eliberat am fost citat ca martor pentru un act material din ... (vezi toată discuția)
Declarație martor, faptuitor audiat prima data ca și martor ... viorelv viorelv Declarație faptuitor audiat prima data ca și martor are dreptul de a nu da nici o declarație, de a se prevala de dreptul la tacere (vezi toată discuția)
Fals si uz de fals - din martor in invinuit, consecinte ContSters284213 ContSters284213 Buna ziua Am sa fiu scurta si la obiect: intr un dosar de fals si uz de fals in acte: sunt invinuita ca as fi dat acte faptasului si asta in baza unei ... (vezi toată discuția)