avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Gard construit in zona de protectie a DN, proprietate ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Gard construit in zona de protectie a DN, proprietate intabulata

Buna seara,
As dori sa adresez urmatoarea problema:
Detin in intravilan un imobil , care in acte este vecin cu un DN ce traverseaza o comuna. In titlul de proprietate apar ca vecin cu DN-ul respectiv. Acum cativa ani buni, oricum peste 3 am ridicat in fata gardului proprietatii alt gard , pentru ca cel vechi era stricat, toate bune si frumoase, recent am intabulat proprietatea in CF, OCPI a aprobat toata documentatia cadastrala si proprietatea a fost intabulata cu limita de proprietate data de gardul nou. Din masuratorile cadastrale suprafata a reiesit cu noul gard la fel ca in titlul de proprietate. Dupa ce imobilul a fost intabulat in CF primarul s-a trezit din senin ca am intrat cu gardul in zona de protectie a DN-ului , am fost reclamat la OCPI si cartea funciara notata conform art 903 cu adresa primariei.
Curent, sunt in proces cu OCPI -ul si as avea nevoie din partea dvs de un punct de vedere pe aceasta speta, cat si sa-mi spuneti care ar fi legile care guverneaza zonele de protectie ale DN , sfera lor de proprietate, cat si intabularea unor constructii - garduri in aceste zone.
Practic, eu fiind vecin cu DN-ul am sau nu in proprietate zona de protectie ?
As avea mare nevoie de lista de legi, OG, etc pe aceasta tema. Mentionez ca in zona nu exista planuri parcelare receptionate.
Cu stima,
Cel mai recent răspuns: Ionut.ion , utilizator 15:21, 19 Iulie 2018
1. Vorbeste la Primarie, vezi care este limita zonei de protectie. Cere in scris.
2. Refa documentatia gardului respectand zona.
3. Muta gardul.
4. Renunta la judecata, altfel o sa platesti cheltuieli de o sa te usture.

Nu ai nicio sansa sa castigi cand ai incalcat zona de protectie a si nu inteleg ce "profesionist" te-a sfatuit ca poti sa castigi.

- Cadastrul nu constituie drepturi de proprietate, nu verifica legalitatea si conformitatea, OCPI nu face verificari.

Aveai nevoie de un avocat imobiliar sa iti cerceteze titlul de proprietate si servitutile.
Topografilor si Cartea funciara - putin le pasa - ei inregistreaza ce SPUI TU, nu ce este REAL.
Ca la Notar, unde declari ce vrei tu.

Deci repet, la Cadastru se inregistreaza constructiile pentru a se face publicitate imobiliara pentru Rangul de Prioritate (la o eventuala executare), nu se acorda niciun drept de proprietate si nici nu se "aproba" constructii, garduri, etc.
Cadastrul este un fel de "mica publicitate" ca la ziar, unde dai buletinul pierdut - cadastru nu te ajuta cu nimic.

Puteai sa le prezinti si o documentatie cadastrala cu gardul in mijlocul drumului national, ei ti-l inregistrau. Ei nu verifica, nu e treaba lor.
La fel si topograful. Puteai sa treci limita la proprietate pana la gardul Primariei, ei trec in documentatie ce declari tu, nu realitatea.

Iti pierzi vremea cu procesul. Nu o sa mute drumul national ca sa te lase sa ai gard unde vrei tu.

Problema mare este ca nu ai avut avocat imobiliar care sa iti cerceteze titlul, sa iti descrie clar situatia cladirii si servitutile de utilitate publica existente.
Titlul tau pentru gard e defect.
Va salut,
Multumesc pentru raspunsul la obiect, in continuare astept pareri idei, si eventual legile care sunt aplicabile pe acest caz.
O zi frumoasa
Buna ziua. La o simpla cautare pe google cu "zona de protectie drumuri nationale" am gasit mai multe informații, printre care si asta
[ link extern ]
Nu stiu cat de actuale sunt informatiile dar, daca "scotociti" bine net-ul poate gasiti ce va intereseaza.
Care este distanta gardului fata de marginea exterioara, spre devs., a șantului (dacă exista șanț) sau dintanța din axul drumul la gard?
Ultima modificare: Joi, 19 Iulie 2018
Ionut.ion, utilizator
Buna ziua,
Nu exista sant - distanta ar fi undeva in jur de 10-12 m
stima.
Cititi legea din link-ul anterior dar, repet, nu stiu daca mai este in vigore, si incepand cu articolul 15 se face o referire la aceste zone...tot pe acolo exista si o anexa nr. 1 cu ceva distante... Mai puteți intreba si la CNAIR, fosta CNADR, informații despre aceste zone... Sau, poate, aici se pot aplica si reglementari locale, date de primarie, consiliu judetean, nu stiu... Cred ca mai bine intrebati la CNAIR si, poate, va lamuresc ei... O zi bună!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate modifica parcelare terenurilor si cadastru? iuliy iuliy am unteren pe care sa apucat o persoana sa construiasca pt ca acolo i sa facut cadastru(persoana avea terenul langa mine) am vazut ca cadastru a facut dupa ... (vezi toată discuția)
Accesul in dn2 a unei proprietati din extravilan, printr-o portiune de intravilan rombest rombest De cativa ani buni ne lovim de conditiile de acces in DN , impuse de CNAIR. Pe scurt: Am cumparat, la marginea DN2 un teren extravilan de 12400mp, deschidere ... (vezi toată discuția)
Intabulare casa si teren cocoon cocoon In acest moment am: 1. titlu de proprietate pe teren (mostenire de la tata). 2. certificat de atestare a constructiei, pe numele meu si al sotului 3. ... (vezi toată discuția)