avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incadrare incorecta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incadrare incorecta

Buna seara,

Am rugamintea sa imi spuneti care ar fi sanctiunile aplicabile in cazul in care un angajat nu a fost incadrat incorect, in loc de studii medii, studii superioare. Mentionez ca cele doua parti doresc sa pastreze aceasta functie, nu doresc sa modifice contractul in cazul in care nu exista sanctiuni prevazute de lege.

Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 4 Noiembrie 2009
ion predescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: ion predescu , utilizator 10:00, 5 Noiembrie 2009
Nu sunt sanctiuni in aceasta privinta,daca angjatul este apt de a lucra pe acel post,din punct de vedere al calificarii.In momentul in care din diverse motive sau in anumite conjucturi se intampla ceva rau ,(accidente,ceva ce tine de natura postului respectiv,etc.)care sa fie imputabil angajatului,atunci se vor face verificari in ceea ce priveste incadrarea in munca si continutul din fisa postului.
Atunci se pot da sanctiuni,conform legilor in vigoare.
Pana la urma exista sau nu sanctiuni ce pot fi aplicate, altfel nu vad de ce toti angajatori ar incerca sa respecte aceasta regula referitoare la studii? Inteleg acolo unde e vorba de un salariu mai mare. Insa in cazul in care angajatorul ofera un salariu mai mare si o functie mai buna nu vad unde ar fi problema cu toate ca angajatul nu are calificarea necesara dar are competenta necesara.
Sa inteleg ca este vorba de un post bugetar?? In aceasta situatie, daca angajatul nu corespunde din punct de vedere al studiilor postului pe care este angajat, actele emise de acesta, in exercitarea atributiilor de serviciu, vor fi lovite de nulitate... Si, la descoperirea situatiei (si va asigur ca, la un moment dat, va face cineva un control), angajatorul va raspunde atat civil cat si din punct de vedere al contenciosului administrativ. Ca sa nu mai vorbesc ca angajatul va trebui sa returneze diferenta de salariu...
Daca este vorba de sectorul privat, in afara unor posturi care obliga la o anumita calificare (gen, consilier juridic, medic, arhitect), angajatorul decide ce anume doreste de la angajat: studii sau calificare...
1. Daca angajatorul ofera un salariu mai mic si salariatul accepta, dupa incetarea CIM salariatul il poate da in judecata pe angajator si sa ceara diferenta de bani.
2. Salariatul poate face sesizare la ITM care va verifica si va impune angajatorului sa acorde salariul minim legal. In caz contrar ITM va aplica amenda contraventionala.
3. Angajatorul poate sa acorde unui salariat un salariu oricat de mare (daca il tine punga), nu va fi sanctionat pentru asta.
4. Tot ce am spus mai sus este valabil pentru firmele private.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Noiembrie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Diminuare salariu Marcu Andrei Marcu Andrei Unui angajat cu studii medii reincadrat dupa absolvirea facultatii pe un post cu studii superioare, trecand astfel pe o grila de salarizare superioara, i se ... (vezi toată discuția)
Nulitatea clauza privind functia inscrisa in c.i.m. eagle_free eagle_free As dori si eu un sfat legat de art. 57 alin. (4) din codul muncii care se refera la nulitatea unei clauze dintr-un C.I.M. V-as fi recunoscator pentru p.d.v. ... (vezi toată discuția)
Trecerea pe o perioada determinata pe un post cu studii superioare a unui salariat din institutie gabiisuf gabiisuf Intr-o institutie publica un salariat incadrat pe un post de referent de specialitate cu studii superioare pleaca in concediu fara plata (suspendare CIM) pe o ... (vezi toată discuția)