avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 275 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Recuperare salarii din fondul de garantare a salariilor
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Recuperare salarii din fondul de garantare a salariilor

Buna ziua,
Este vorba despre cazul unei societati comerciale care este in procedura de insolventa, si care nu a reusit indeplinirea tuturor obligatiilor de plata a salariilor. Drept urmare se incearca recuperarea creantelor salariale prin fondul de garantare a salariilor, prin AJOFM.
Intrebarea este: Dosarul se poate depunde la AJOFM, de catre administratorul judiciar ales, NUMAI după intrarea societății în faliment, fiind necesara o sentința de ridicare a dreptului de administrare a administratorului societății?
Sau, dosarul se poate depunde imediat dupa definitivarea si aprobarea de catre instanta a tabelului de creante?
Cu deosebita consideratie!
Cel mai recent răspuns: stephen123 , utilizator 21:41, 20 Iulie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea 200/2006 prevede ca pentru a se asigura plata creantelor salariale din Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale (FGPCS) este necesar:
- creantele sa rezulte din contracte individuale de munca sau contracte colective de munca,
- sa fi fost pronuntata o hotarare judecatoreasca definitiva de deschidere a procedurii insolventei,
- sa fi fost dispusa masura ridicarii totale sau partiale a dreptului de administrare.

Prin urmare, una dintre conditii este ridicarea partiala sau totala a dreptului de administrare.

Art. 17 din aceeasi lege arata ca in situatia redresarii angajatorilor, acestia sunt obligati sa restituie sumele suportate din FGPCS, de aici reiesind faptul ca nu este o conditie intrarea in faliment.

As mentiona faptul ca tabelul de creante nu se aproba de catre instanta. Cel mult pot exista contestatii la tabel pe care le solutioneaza instanta.

Sper sa va fie de folos informatiile.
Primele doua conditii enumerate de dvs. sunt indeplinite in cazul de fata.
A treia conditie privind ridicarea totala sau partiala a dreptului de administrare nu cred ca a avut loc. Pentru aceasta este nevoie de o sentinta? Sau care este procedura ridicarii dreptului de administrare?

In legatura cu tabelul de creante, intr-adevar au existat contestatii care s-au solutionat.

Va multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ridicarea dreptului de administrare se face de catre judecatorul sindic printr-o hotarare (sentinta sau incheiere, dupa caz).

In principiu ar trebui sa puteti vedea si online pe portalul ministerului de justitie daca a fost ridicat dreptul de administrare.

Sper sa va fie de folos informatiile.
Dreptul de administrare nu se considera ridicat o data cu alocarea administratorului judiciar?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu. Regula este ca in perioada de observatie si reorganizare nu se ridica dreptul de administrare.

Totusi judecatorul sindic poate ridica dreptul de administrare odata cu desemnarea administratorului judiciar, dar opinia mea este ca aceasta este o exceptie.

In orice caz, ridicarea dreptului de administrare se face prin hotarare si daca a fost pronuntata o astfel de hotarare se poate verifica in dosar.

Sper sa va fie de folos informatiile.

Alte discuții în legătură

Recuperare salarii din fondul de garantare Radiar Radiar Buna ziua, as vrea sa știu dacă există posibilitatea recuperării unor salarii restante din fondul de garantare, în cazul în care firma a intrat în ... (vezi toată discuția)
Recuperare salarii neachitate de la firma aflata în insolventa lemontee lemontee Bună seara! Firma la care am lucrat a întrat în insolventa, iar, la ora actuala, am 3 salarii dinainte de insolventa și 4 de după, neachitate, deoarece ... (vezi toată discuția)
Drepturi salariale carmenliv carmenliv In cazul in care o societate a intrat in faliment iar salariatii nu au au primit drepturile salariale,..., Cine achita salariile?..din ce fonduri? Salariatii ... (vezi toată discuția)