avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... factura exigibila sau nu?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

factura exigibila sau nu?

Cand devine exigibila o factura daca nu are un termen de plata? Mentionez faptul ca nu exista contract in care sa fie prevazut un termen de plata.
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 00:17, 5 Noiembrie 2009
Daca nu are stabilit un termen de plata, aceasta devine exigibila la data emiterii, eu de aici presupunand ca s-au prestat deja niste servicii, s-a predat o marfa, etc.
Exigibilitatea nu presupune existenta unui termen fix, o data la care sa devina exigibila? Daca data nu este mentionata cum se intelege ca este exigibila pe loc? Cineva si-a luat dreptul sa ii atribuie o data (data emiterii, probabil) de la sine? Este trecut undeva in legislatie? Explicati-mi si mie cum se fac interpretarile acestea?
lilicrin a scris:
Cand devine exigibila o factura daca nu are un termen de plata? Mentionez faptul ca nu exista contract in care sa fie prevazut un termen de plata.

Buna ziua,
Factura nu este singurul document ce se incheie in legatura cu o fapta de comert.
Ea este emisa ca urmare a unui contract comercial (care, inteleg ca nu exista) sau in baza unei comenzi ferme a Beneficiarului si a unui accept explicit al Prestatorului.
Este de presupus ca partenerii comerciali s-au inteles intre ei, de la bun inceput , care este scadenta platii (probabil corelat cu termenul executarii obligatiei contractuale).
Daca nu exista astfel de elemente initiale, opinia mea este ca, odata executata obligatia contractuala, data primirii facturii de catre Beneficiar este si data scadentei.
Cu stima,
A existat o intelegere de genul ca acea factura ramane neachitata iar facturile urmatoare la achitam cu banul jos adica fara chitanta doar hartie de mana si ca nu vom lua marfa de la alta firma. Cum pot dovedi asta? Cu martori?
lilicrin a scris:
A existat o intelegere de genul ca acea factura ramane neachitata iar facturile urmatoare la achitam cu banul jos adica fara chitanta doar hartie de mana si ca nu vom lua marfa de la alta firma. Cum pot dovedi asta? Cu martori?

In general, comertul se face pe baza de contracte, documente scrise.
Cu martori puteti incerca sa probati o stare de fapt numai intr-o actiune in justitie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Citatie cu somatie de plata AncaRaluca AncaRaluca Acum doi ani am inceput o colaborare cu un furnizor care incerca sa intre pe piata cu o marca noua de produse. In dorinta unei colaborari eficiente de ambele ... (vezi toată discuția)
Cand o datorie este clara, certa, exigibila,....? oanaportar oanaportar Buna dimineata ! Va rog sa imi spuneti, intr-un proces, in fata instantei de judecata: - cand o datorie este clara, certa, exigibila,....? doar atunci in ... (vezi toată discuția)
Somatie plata pe baza facturii pneuros pneuros se poate cere emiterii unei somatii de plata doar pe baza unei facturi semnate? (vezi toată discuția)