avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 856 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Funcționar public are dreptul de a înfința o firmă?
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Funcționar public are dreptul de a înfința o firmă?

Bună ziua! sunt funcționar public și particip la un start up unde aș dori să primesc o finanțare pentru ideea mea de afacere. În caz de succes se va înfința un SRL cu un domeniu de activitate total diferit de atribuţiile exercitate ca funcţionar public (inspector în construcții vs. serviciu pentru înot bebe)
Pot să înfințez o firmă dacă sunt funcționar public?
Pot să fiu angajată la acel firmă?
Pot să fiu angajat ca și administrator la acel firmă?
Dacă aș dori să păstrez funcția ca și funcționar public ce posibilități am? pot să fiu înfințătorul firmei fără să fiu angajat la acel firmă? Trebuie să anunț înfințarea firmei la unitatea publică?
Cel mai recent răspuns: TOTAL FISCAL SOLUTIONS , Consultant fiscal 10:19, 21 Iulie 2018
Din interpretarea sistematică a prevederilor legale, opinăm că deţinerea simultană a unei funcţii
publice şi desfăşurarea activităţilor ce decurg din administrarea unei societati comerciale în sectorul privat, generează o situaţie de incompatibilitate din perspectiva dispoziţiilor art. 96 din Legea nr. 161/2003, dacă activitatea desfăşurată în sectorul privat este în legătură directă sau indirecta cu atributiile exercitate ca funcţionar public. Cum calitatea de inspector în construcții n-are nicio legatura cu serviciul pentru înot bebe, puteti incepe demersurile pentru infiintarea societatii comerciale.

Personal, sunt consultant pentru depunerea unui start-up pentru o persoana care este functionar public si care intentioneaza sa infiinteze o microintreprindere.

Cat priveste angajarea, nu va puteti deconta cheltuieli salariale pe start-up, deoarece se finanteaza cu preponderenta doar cele 2 locuri de munca create, care nu pot fi decat cu norma intreaga si nici nu v-ati incadra la categoria de salariat angajat (defavorizat/avsolvent/somer).

Administrarea firmei se poate face fara angajarea dvs cu CIM, va fi prevazuta in actul constitutiv al societatii.

Nu trebuie sa va anuntati institutia de intentia infiintarii unei societati comerciale, atata timp cat nu incalcati prevederile legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare part time functionar public la un agent economic dorina raluca dorina raluca Buna ziua, sunt functionar public - lucrez intr-o agentie de mediu, salariul fiind foarte mic, as dori sa-mi mai iau un job part time de exemplu de femeie de ... (vezi toată discuția)
Functionar public badilaoanaamalia@yahoo.com badilaoanaamalia@yahoo.com Pot deschide firma, fiind functionar public? Un SRL ? (vezi toată discuția)
Functionar public incompatibil cu functia de presedinte ong. ami6894 ami6894 Buna ziua, am o intrebare legata de incompatibilitatea functionarilor publici cu functia de presedinte ONG. In Ghidul privind incompatibilitatile si ... (vezi toată discuția)