Tatal meu este condamnat la o pedeapsa cu executare de 10 ani, care se reduce la 5 ani (avand peste 60 de ani). A executat 2 ani si 3 luni, la care se mai adauga zilele de munca si cele 6 zile / luna pentru conditii necorespunzatoare.
Este intr-o stare grava si irecuperabila: cancer in stadiu final la plaman, care s-a extins in tot corpul si in principal la cap, ceea ce i-a provocat 2 atacuri cerebrale in mai putin de 2 saptamani.
Problema este ca se afla intr-o stare foarte grava (la pat, abia vorbeste si misca membrele). A fost externat imediat de la spital, avand un verdict transant si netratabil.
Intrebarile mele sunt: Pot formular eu, ca fiu, cererea de intrerupere a pedepsei sau este nevoie de un avocat sa faca aceasta actiune?
Exista un regim de judecare urgenta pentru astfel de situatii?
Conform dispozitiilor Codului de procedura penala, cererea de intrerupere a executarii pedepsei pe motive medicale poate fi facuta de condamnat, procuror si administratia penitenciarului. Deci, dv.nu o puteti face. In atare situatie, singura varianta este aceea de a angaja un avocat care sa formuleze cererea in numele tatalui dv.
Din pacate, nu exista o procedura urgenta, chiar daca starea condamnatului este una grava.