avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vreau să cumpăr de la dezvoltator un apartament ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vreau să cumpăr de la dezvoltator un apartament aflat în construcție. Ce măsuri de siguranță pot sa îmi iau ca să nu pierd avansul, care e destul de consistent?

Bună ziua,
Vreau sa cumpăr un apartament aflat în construcție de la dezvoltator.
Ideea e ca dezvoltatorul vrea 80% avans,restul de 20% fiind dați la încheierea contractului v-c.
Dezvoltqtorul este persoana fizica plătitoare de tva.
Întrebarea mea e ce masuri de siguranță pot sa îmi iau sa nu pierd avansul care e destul de consistent.
Ce acte trebuie sa solicit de la dezvoltator?
Ultima modificare: Duminică, 22 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu aveti nici o garantie suficienta daca dezvoltatorul e pus pe teapa,nu are bunuri pe numele lui.Avansul cerut pare prea mare sau incercati sa esalonati ratele pe stadii diferite de finalizare a imobilului sau cautati ceva mai serios.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai are acel bloc...
Ultima modificare: Duminică, 22 Iulie 2018
trandafir2, moderator
7 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Chiar daca imobilul nu este finalizat, teoretic, se poate intabula pe stadii de executie, si in consecinta poate fi grevat de un drept de ipoteca ori alta garantie, insa si opinia mea (la fel ca cea a dlui av) este ca o garantie suficienta si eficienta nu aveti in acest raport juridic cu dezvoltatorul. Restul argumentelor, gen "blocul exista", "blocul va fi finalizat", "blocul este vandut trei sferturi" si "acu acu vine enelul si congazul sa faca racordarile", sunt apa de ploaie (si ati vazut cat a plouat in ultima vreme).
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Acel bloc poate fi al bancii. Majoritatea dezvoltatorilor construiesc cu credit si constructia este ipotecata in favoarea bancii.
Cumparatorul plateste pe faze de executie. Parerea mea este ca daca dati mai multi bani decat etapa la care s-a ajuns, diferenta in plus merge in alta directie decat constructia, iar dezvoltatorul poate ramane in orice moment fara bani necesari ptr finalizarea ei.
Sunt situatii in care constructia este finalizata si intabulata, dar dezvoltatorul este dat in judecata de vecini ptr un PUZ tras de par si o autorizatie luata cu spaguta, imobilul este grefat la OCPI si se blocheaza orice vanzare.
Acum intreb si eu, nu si-au luat romanii destule tepe ca in anul 2018 sa mai existe cineva care sa creada in povesti!?

sorin22 a scris:

Pai are acel bloc...

Ultima modificare: Duminică, 22 Iulie 2018
carmen2010, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Singura garanție poate fi o scrisoare de garanție bancară, impreuna cu un antecontract de vânzare cumparare înscris in cartea funciară. Doar ca ma îndoiesc de faptul ca dezvoltatorul va bloca suma in banca. Probabil ca cere avans 80% ca sa construiască pe banii Dvs in loc de banii bancii.

Alte discuții în legătură

Intenție de cumpărare apartament în bloc la care încă nu au început lucrările de construcții. să plătesc sau nu, în avans, prețul total al apartamentului? CiobanuD19 CiobanuD19 Buna ziua, Doresc sa cumpar in Bucuresti un apartament de la un dezvoltator dar conditiile acestuia sunt banii in avans. Blocul nici nu a inceput sa fie ... (vezi toată discuția)
Riscuri achizitionare garsoniera bloc in constructie, cu finalizare peste un an gibraltarianul gibraltarianul As dori sa stiu cat de sigur este de a cumpara o garsoniera cu finalizare peste un an si 3 luni, blocul fiind acum in constructie, la etajul 1 din 7. ... (vezi toată discuția)
Clauza neclara in antecontractul de vanzare-cumparare ... iMozzie iMozzie Salutare, urmeaza sa semnez un antecontract de vanzare-cumparare pentru achizitia unui apartament iar o clauza suna cam asa: \"In calitate de promitenti ... (vezi toată discuția)