avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partajul unui apartament cumpărat prin Prima casă ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partajul unui apartament cumpărat prin Prima casă înaintea căsătoriei: îl pot câștiga dacă fac dovada veniturilor din perioada căsătoriei?

Buna ziua
Am cumparat un ap prin programul prima casa, inaintea casatoriei, dupa aproximativ 2 ani am cunoscut pe fosta sotie cu care m-am si casatorit.In cei aproximativ 6 ani de casatorie am locuit in ap fostei soti iar ap meu achizitionat prin programul prima casa l-am inchiriat unor tineri (fara contract legal de inchiriere) , iar cu bani de pe chirie se platea rata la banca . Timp de 4 ani eu am fost plecat in tariile arabe unde am muncit si am lasat fosta sotie sa se ocupe de tot, ea in cei 4 ani a platit si depus la banca rata la ap achizitionat de mine inaintea casat.Tin sa mentionez ca : fiind plecat i-am lasat cardul de salariu acs si ea la folosit( utilizat salariul de pe card)..si pe langa asta lunar ii trimiteam bani ( 700-900 ron).In cei 4 ani fosta sotie a avut timp de 2 ani un prenatal si ceilalti ani a stat acs..fara un job.Dupa divort, ea ma dat in judecata , astasand chitantele si spunand ca ea timp de 4 ani a platit ratele la banca pt acel ap achizirionat inaintea casat.Cere in jur de 4000 de euro bani.Eu am pastrat toate chitantele cu bani trimisi si am scos de la banca toate extrasele de cont in care se vede ca , sa folosit cardul de salariu in tara.De asemenea eu pot dovedi cu viza de pasaport ca am fost plecat si nu aveam cum sa utilizez cardul..De asemenea am vecini care stiu ca in ap au fost chiriasi chiar si fara contract..Intrebare: credeti ca, cu aceste dovezi pot castiga?..ce altce va ma sfatuiti sa fac?..Am nevoie de ajutor .Va multumesc si orice ajutor e bine venit!!
  
Ultima modificare: Luni, 23 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
~ Conținut șters la cerere ~
Domnule grosuanatolie , nu doresc sa ma cert cu d-voastra . Apartamentul luat prin prima casa a fost achitat doar partial inainte de casatorie . Restul s-a achitat in timpul casatoriei sau cel putin s-au achitat inca o parte din rate. Instanta va hotara daca fosta sotie are dreptul sa primeasca ceva . Eu am vorbit din experienta mea de la divort, dar fiecare caz este unic. Si la mine s-a considerat ca munca lui din afara casei este egala cu a mea din casa .Nu m-a platit nimeni pt ca ingrijeam copilul si faceam mancare , spalam , calcam si etc. Cand a hotarat sa plateasca o femeie care sa aiba grija de copil , ca sa merg si eu la munca ,i s-a cerut exact venitul lui net pt o luna . Dar cum am mai spus, fiecare caz este unic si depinde foarte mult de cum se va prezenta in instanta.
Da, exact..in ap in care am locuit era al mamei fostei sotii ( am intretinut si soacra si fosta sotie si un alt copil al eu dintr-o alta casat care nu avea pensie alimentara, si copilul meu)in care eu am investit si nu am nici o pretentie , tot ce am facut sa ramana copilului.Ap cumparat de mine inainte de casatorie e bun propriu, dar fosta sotie vrea o redeventa , in jur de 400 mii de euro pt ca atunci cand eu am fost plecat ea a platit ratele cu bani trimisi de mine, eu ne avand posibilitatea sa ma duc la banca sa platesc.

Ultima modificare: Marți, 24 Iulie 2018
gi-jane2, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu se pune problema sa partajati casa ca e bun propriu, insa poate obtine un drept de creanta pt perioada in care s-au platit rate pe perioada casatoriei.
Pe perioada casatoriei veniturile obtinute din munca sunt bani comuni, iar munca in gospodarie reprezinta aport la cheltuiala casatoriei ( nu a scrie nimeni ca ar fi vb de o contributie egala, tot instanta va aprecia cat), plus ca sotii isi datoreaza intretinere, plus ca ati stat in casa ei si astfel v-ati permis sa inchiriati casa.
astfel toate coroborate, femeia poate obtine acel drept de creanta, cei 4 mii de euro, insa mi-e teama ca si-a construit prost cazul, Nu poate pretinde intreaga suma platita si nu ca si contributie proprie. Ramane de vazut cum va considera instanta, conteaza mult cum isi va construi ea dosarul pt ca se judeca ce cere fiecare si pe ce motiv.
Art. 341

Veniturile din muncă şi cele asimilate acestora

Veniturile din muncă, sumele de bani cuvenite cu titlu de pensie în cadrul asigurărilor sociale şi altele asemenea, precum şi veniturile cuvenite în temeiul unui drept de proprietate intelectuală sunt bunuri comune, indiferent de data dobândirii lor, însă numai în cazul în care creanţa privind încasarea lor devine scadentă în timpul comunităţii.



Art. 516

Subiectele obligaţiei de întreţinere

(1) Obligaţia de întreţinere există între soţ şi soţie, rudele în linie dreaptă, între fraţi şi surori, precum şi între celelalte persoane anume prevăzute de lege

Contributia sotilor Art. 325
(1) Sotii sunt obligati sa isi acorde sprijin material reciproc.
(2) Ei sunt obligati sa contribuie, in raport cu mijloacele fiecaruia, la cheltuielile casatoriei, daca prin conventie matrimoniala nu s-a prevazut altfel.
(3) Orice conventie care prevede ca suportarea cheltuielilor casatoriei revine doar unuia dintre soti este considerata nescrisa.

Munca in gospodarie Art. 326
Munca oricaruia dintre soti in gospodarie si pentru cresterea copiilor reprezinta o contributie la cheltuielile casatoriei.

[ link extern ] /
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Solicitare in instanta a evidentei platilor fostului sot in timpul mariajului popa_ioan_1980 popa_ioan_1980 Se poate cere in instanta, si in baza carei prevederi legale, sa se solicite unor unitati bancare si angajatorului fostului sot evidenta veniturilor respectiv ... (vezi toată discuția)
Sfaturi solutionare partaj MMoniq MMoniq De curand am divortat (copilul a ramas in custodia mea) si urmeaza sa trec printr-un proces de partaj pentru a-mi recupera bunurile cumparate din veniturile ... (vezi toată discuția)
Divort, drept partaj. avoovi avoovi Sunt casatorit de 25 ani si in nebunia pandemiei, sotia s-a hotarat sa intrerupa relatia, plecand la ma-sa si amenintand cu divort si partaj. Mentionam ca ... (vezi toată discuția)