Nu se pune problema sa partajati casa ca e bun propriu, insa poate obtine un drept de creanta pt perioada in care s-au platit rate pe perioada casatoriei.
Pe perioada casatoriei veniturile obtinute din munca sunt bani comuni, iar munca in gospodarie reprezinta aport la cheltuiala casatoriei ( nu a scrie nimeni ca ar fi vb de o contributie egala, tot instanta va aprecia cat), plus ca sotii isi datoreaza intretinere, plus ca ati stat in casa ei si astfel v-ati permis sa inchiriati casa.
astfel toate coroborate, femeia poate obtine acel drept de creanta, cei 4 mii de euro, insa mi-e teama ca si-a construit prost cazul, Nu poate pretinde intreaga suma platita si nu ca si contributie proprie. Ramane de vazut cum va considera instanta, conteaza mult cum isi va construi ea dosarul pt ca se judeca ce cere fiecare si pe ce motiv.
Art. 341
Veniturile din muncă şi cele asimilate acestora
Veniturile din muncă, sumele de bani cuvenite cu titlu de pensie în cadrul asigurărilor sociale şi altele asemenea, precum şi veniturile cuvenite în temeiul unui drept de proprietate intelectuală sunt bunuri comune, indiferent de data dobândirii lor, însă numai în cazul în care creanţa privind încasarea lor devine scadentă în timpul comunităţii.
Art. 516
Subiectele obligaţiei de întreţinere
(1) Obligaţia de întreţinere există între soţ şi soţie, rudele în linie dreaptă, între fraţi şi surori, precum şi între celelalte persoane anume prevăzute de lege
Contributia sotilor Art. 325
(1) Sotii sunt obligati sa isi acorde sprijin material reciproc.
(2) Ei sunt obligati sa contribuie, in raport cu mijloacele fiecaruia, la cheltuielile casatoriei, daca prin conventie matrimoniala nu s-a prevazut altfel.
(3) Orice conventie care prevede ca suportarea cheltuielilor casatoriei revine doar unuia dintre soti este considerata nescrisa.
Munca in gospodarie Art. 326
Munca oricaruia dintre soti in gospodarie si pentru cresterea copiilor reprezinta o contributie la cheltuielile casatoriei.
[ link extern ] /