avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort, drept partaj.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort, drept partaj.

Sunt casatorit de 25 ani si in nebunia pandemiei, sotia s-a hotarat sa intrerupa relatia, plecand la ma-sa si amenintand cu divort si partaj. Mentionam ca avem impreuna un copil major de 21 ani in facultate. Locuinta in care am avut domiciliu comun este achizitionata inaintea casatoriei fiind pe numele meu, eu avand in momentul casatoriei 6 ani vechime in munca. Dupa un an de la casatorie s-a angajat si sotia. Amandoi am intretinut aceasta gospodarie din salariile pe care le-am avut, al meu mai mare decat al ei. Cheltuielile in casa au fost impartite, eu cu cheltuielile casei, intretinere, utilitati, taxe, impozite, am strans bani pt. un autoturism nou numai din salariul meu, l-am achizitionat si am contribuit numai eu la cheltuielile pe care le-a generat. Mai tarziu, tot din veniturile mele exclusive, ajutat si de parintii mei, am achizitionat o casa, unde am trecut-o si pe ea in acte. desi nu a contribuit cu nimic, nici la cheltuielile ulterioare. Alte bunuri mobile, doar in apartament s-au cumparat si de unul si de altul. Pe cealalta parte sotia s-a ocupat mai mult de nevoile de crestere si scolarizare ale copilului, haine, ceva, meditatii si ceva mai mult cu cheltuielile pt. hrana. Acum imi reproseaza ca eu nu am contribuit la aceste cheltuieli exclusive ale ei care considera ea ca au fost mai mari ca ale mele, ca ea a gatit si spalat si vrea sa ceara la partaj o parte din apartament. Momentan eu nu lucrez deoarece am suferit o dubla operatie si sunt in recuperare, dar in aceasta perioada copilul la facultate a primit bani de intretinere 50% din partea parintilor mei. Oricum vechimea mea in munca o depaseste pe a ei. Va rog sa-mi raspundeti daca poate obtine la partaj parte din apartamentul avut dinaintea casatoriei cu astfel de argumente. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:06, 24 Aprilie 2020
Buna ziua,
1 Din imobilul achizitionat de dumneavoastra inaintea casatoriei ea va avea dreptul doar la 1/2 ceea ce s-a adus ca impunatatire si la ce s-a achitat dupa casatorie.
2. Din imobilele si restul bunurilor achizitionate in perioada casatoriei ea va avea dreptul la 1/2 din TOT!
Daca aveti cum dovedi cu acte un aport suplimentar atunci acel aport vi se va acorda daca il cereti.
3. Copilul nu are nicio treaba cu acele proprietati!
Luati legatura cu un avocat in cazul in care doamna chiar doreste divortul si partajul.
Ultima modificare: Joi, 23 Aprilie 2020
Gabriel Klein Kiritescu, utilizator
Aportul suplimentar, cu martori nu se poate demonstra? Banii dati de parinti nu au fost cu titlu de mostenire. Daca eu sunt proprietar exclusiv pe apartament, nu pot sa-l vand fara acordul ei? Se vede pe act data cumpararii inainte de casatorie. Ea spune ca nu vrea sa plateasca divortul(taxele). Imi pot recupera banii dupa proces daca platesc eu actiunea?Multumesc.
Apartamentul e bunul dvs propriu si sotia nu are niciun drept.
casa si masina sunt bunuri comune, numai aste ase impart.
Cine vrea divortul acela da si taxa de timbru si daca vrea avocat si-l plateste, la fel si la parta, apoi in functie de cine castiga se compenseaza cheltuielile sau le plateste cine pierde procesul.
Daca facem divortul fara partaj la notar, dupa aceea eu pot sa vand apartamentul avut dinaintea casatoriei fara acordul ei? Va multumesc.

gi-jane2 a scris:

Apartamentul e bunul dvs propriu si sotia nu are niciun drept.
casa si masina sunt bunuri comune, numai aste ase impart.
Cine vrea divortul acela da si taxa de timbru si daca vrea avocat si-l plateste, la fel si la parta, apoi in functie de cine castiga se compenseaza cheltuielile sau le plateste cine pierde procesul.

da

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Soțul nu a avut serviciu mai mulți ani, iar când a muncit a avut un venit foarte mic comparativ cu soția. se ține seama la partaj de acest lucru? costica_ioana costica_ioana Buna seara! La partaj prin instanță, se ține cont de : 1. soțul nu a avut mulți ani servici si când a avut venitul lui a fost foarte mic comparativ cu ... (vezi toată discuția)
Fiul meu a divortat acum 2 ani dupa ce a aflat ca sotia a avut ... Micu Mioara Micu Mioara Fiul meu a divortat acum 2 ani dupa ce a aflat ca sotia a avut o relatie cu un prieten a lui timp de 2 ani. (fiul meu e navigator) si au o fetita de 10 ani. Au ... (vezi toată discuția)
Ce cota parte i-mi poate reveni? NICOLAE_12 NICOLAE_12 Dupa divort, fosta sotie a deschis actiune de partaj asupra imobilului in care am locuit. Doreste sa obtina o cota parte exclusiva deoarece contributia ... (vezi toată discuția)