avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contestare PV contravenție. Nu știu dacă a existat ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contestare PV contravenție. Nu știu dacă a existat vreun radar, dacă da unde a fost plasat, și nici viteza mea nu cred că a depășit limita legală pe zona respectivă. Ce șanse am?

Buna seara,

Astăzi am fost oprit de poliția rutiera sub pretextul că am depasit viteza legală în localitate cu 20 km- 70 vs 50.
Nu am fost înregistrat de cei ce m-au opriți zic ei de un alt aparat plasat pe o alta masina, lor comunicând -li-se viteza prin stație.
Am mentionat 2 lucruri in fata politistei , sa - mi arate si mie filmarea si faptul ca era zona de 50km ceea ce au refuzat.
În PV am specificat ca obiecții ca nu mi-au arătat filmarea.
Eu nu stiu daca a existat vreun radar, daca da unde a fost plasat si nici viteza mea nu cred ca a depasit limira legala pe zona respectiva.
Pot contesta în 15 zile amenda si cele 2 puncte de penalizare dar ce sanse sunt?

Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 23 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Adrian Sulea , Consultant credite si finantari 20:06, 25 Iulie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti contesta, sansele depind de ce se poate observa pe inregistrarea video si pe eventuale greseli din completarea PV de contraventie. Politia nu e obligata sa arate filmarea, de asemenea faptul ca nu ati fost oprit de cei care v-au filmat (e posibil sa fi fost o masina neinscriptionata, e inca legal, daca nu se modifica legea) nu reprezinta o incalcare a legii. In PV de contraventie ar trebui sa fie mentionata o localizare mai exacta a locului unde ati savirsit fapta (km X, strada Y etc), asa ca puteti revedea locul si studia daca era limitare de viteza (e foarte important, daca limita nu exista sau e alta, fapta nu exista, judecatorul nu o reincadreaza si da alta sanctiune).
Daca veti contesta PV , sunteti indreptatit sa cereti (cf art. 121 din HG 1391/2006 , pentru care ati fost sanctionat) ca in intimpinare, intimatul (politia) sa prezinte urmatoarele: inregistrarea video a masinii dvs. la momentul respectiv, copie dupa avizul metrologic in termen (se reavizeaza in fiecare an) al echipamentului radar respectiv, copie dupa atestatul de operator radar al celui care v-a filmat si care are un ID ce trebuie sa fie identic cu cel ce apare pe filmare, copie tradusa dupa manualul de utilizare a aparatului radar.
Studiati OG2/2001, NML-021/2005, eventual manualul in limba engleza pentru echipamentul radar mentionat in PV. Pentru AUTOVISION BEE III un exemplu aici:
[ link extern ]
Daca nu va descurcati, apelati la serviciile unui avocat.
Ultima modificare: Duminică, 22 Iulie 2018
latka, utilizator
Buna seara si mulțumesc mult ptr acest raspuns.
Intenționam azi sa trec prin zona sa vad locul faptei dar a fost deviat traficul ca era f aglomerat.
Este specificat in PV locul exact drum km plus nr de metrii cat si tipul aparatului radar care a inregistrat.
Intrebarea ar fi acum: ei pot maslui filmarea? Cum pot ei justifica ca ei erau in zona de 50 km Și nu în zona de 70, iar pe aceeasi filmare sa arate masina mea plus viteza aferenta si locatia lor?bănuiesc că locație GPS....
În felul ăsta eu nu pot vedea dacă aparatul lor a fost atunci pornit sau inainte....se stie diferenta in ce indica in ambele situatii.
În plus polițista a completat cu mâna ei mențiunea pe care i- o dictam , in mod normal trebuia sa o scriu eu.
Imi pare rau ca nu am inregistrat-o pe "tanti" ca o merita, era foarte apriga in a zice nu si a-si scoate in evidenta drepturile de militian desi i-am explicat ca si eu am drepturi.
Iar QED după mine au mai oprit 4 masini cat timp imi scria mie PV.
Deci sa inteleg ca Nu prea am nicio șansă si conform legii actuale cam pot face ce vor?
Merci.
Cam ceva semanator am patit si eu, mai precis era la volan un membru al familiei. Toate bune si frumoase pana cand la obiectiuni militianul nu a fost de acord cu ce vroia sa treaca soferul...Unde scrie ca militianul trebuie sa fie de acord cu obiectiunile ? E un non-sens. Soferul poate sa srie ce vrea el, absolut orice, e treaba lui cum poate demonstra afirmatiile intrun viitor ipotetic proces. Altfel sa se desfiinteze rubrica obiectiuni, sau sa se scrie acolo "Mentiuni facute cu acordul militianului" !
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Filmarea n-o pot maslui. in plus sunt aratate coordonatele exacte GPS, se vede zona respectiva. Asta daca nu e filmare de noapte. Asa ca va puteti duce cu telefonul si cu o aplicatie de GPS sa verificati coordonatele. Aparatul are oricum un mod de stand-by si arata viteza mai mare decit cea setata (se poate seta pe echipament o limita peste care sa se declanseze) si care ar trebui sa fie cea legala in zona. El se declanseaza automat la detectia unui autovehicul care circula peste acea limita.
Legat de obiectiuni, singurul care poate scrie in PV de contraventie este, conform legii, agentul contstatator. Nu persoana care se considera "contravenient". E si bine si rau, bine pentru ca orice cuvint scris aiurea se poate intoarce impotriva sa, in cazul contestarii PV. Rubrica de obiectiuni e insa limitata, nu se poate scrie acolo un roman si oricum nu conteaza prea mult in fata justitiei daca ai facut sau nu obiectiuni, e un caz de nulitate relativa, poti sa-ti demonstrezi prin plingerea contraventionala dreptatea.
Asta in teorie, pentru ca in practica instantele sunt foarte aglomerate (zeci de cazuri se judeca in timp scurt in aceeasi zi cu al tau),avocatii sunt privilegiati, judecatorii plictisiti, citesc superficial dosarele, iar "contravenientii" in general timorati daca nu au mai fost niciodata in atare situatie. Politia nu se prezinta de regula la proces, si fac, tot de regula, apel, daca pierd la instanta de fond, asa ca distractia la tribunal dureaza cel putin un an.
Primaria iti blocheaza conturile de plata online cu suma respectiva, asa ca nu mai poti achita alte taxe, pina nu platesti amenda, chiar daca procesul e in curs de desfasurare.

Prin urmare, a-ti cauta dreptatea in instanta, e chiar "palpitant", in Romania. Nu spun ca nu-ti poti obtine dreptatea, dar dureaza si nu intereseaza pe nimeni daca nu te pricepi cum s-o faci. Actul de justitie e in primul rind unul procedural.
Multumesc mult de clarificări. Vroiam sa am o parere avizata si am inteles.
Deși nu imi convine ce au facut, deoarece nu stiu cand/ unde si cu ce viteza s- a intamplat, ca efectiv de data asta nu-i cred, in lipsa probelor, va fi prima dată când cedez ptr ca nu am timp de nimicurile întortocheate ale statului român și ale militienilor.
Ca persoana care călătoresc mult ptr diverse proiecte si depind de condus, nu pot insa accepta ca ei nu dau informatia completa sau ca se plimba in afara localităților sau in localitate ptr a prinde ceva din mers si a sancționa.
Probabil ca si asta o justifică ca fiind ptr siguranta cetatenilor.

Alte discuții în legătură

Contestare proces verbal/restituire bani - amenda rutiera ContSters424228 ContSters424228 Buna ziua! Am circulat cu aprox. 80km/h in localitate cu limita de 50, am fost oprit de un radar mobil circuland pe sensul opus si am fost sanctionat cu 6 ... (vezi toată discuția)
Viteza max. 66km/h inregistrat de politie ca si 79 km/h szalac szalac Buna ziua, Azi am fost oprit de politia rutiera pentru viteza in localitate. Agentul a explicat ca am circulat cu viteza de 79 km/h inregistrat cu aparatul ... (vezi toată discuția)
Veridicitate probe video/foto radar adixadi adixadi Cum pot sti care este momentul inregistrarii vitezei, daca pe imagine viteza este aceeasi de la inceputul si pana la sfarsitul inregistrarii? Imaginile apar ... (vezi toată discuția)