avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Viteza max. 66km/h inregistrat de politie ca si 79 Km/h
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Viteza max. 66km/h inregistrat de politie ca si 79 Km/h

Buna ziua, Azi am fost oprit de politia rutiera pentru viteza in localitate. Agentul a explicat ca am circulat cu viteza de 79 km/h inregistrat cu aparatul radar (in miscare, montat pe un autoturism polo).
Intamplarea face ca masina este dotata cu camera de monitorizare trafic integrat GPS si care inregistreaza viteza autoturismului. Conform inregistrarii la urcare pe un pod de calea ferata viteza este de 45 km/h, iar la coborare viteza maxima este de 66 km/h (intrare in localitate - coborare de pe pod si este 54 km/h cand intalnesc autoturismul polo a politiei la aprox. 25-30 m si porneste girofarul).
Inregistrarea video se poate constitui proba la o eventuala contestatie?
Mersi
Ultima modificare: Marți, 27 Iulie 2021
szalac, utilizator
Cel mai recent răspuns: szalac , utilizator 09:59, 18 Martie 2022
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, insa in momentul in care depuneti plingere contraventionala, pentru acest tip de contraventie, politia depune prin intimpinare dovezile pe care se bazeaza acel PV : inregistrarea video a faptei de catre echipamentul radar si (de obicei fara sa fie ceruta, daca nu, se poate cere, chiar e o dovada importanta) copie dupa buletinul de verificare metrologica in termen, pentru echipamentul respectiv.

Prin urmare, proba politiei are o certificare tehnica privind precizia masurarii. Dvs. cum veti dovedi acelasi lucru pentru echipamentul de pe masina dvs. ?

Ultima modificare: Miercuri, 28 Iulie 2021
latka, moderator
Evident nu am certificare tehnica de precizia masurarii. Interesant este ca poate sa existe diferenta atat de mare intre valoarea inregistrata de camera prin GPS si cea inregistrata de aparatul radar. Sunt chiar curios ce inregistrare prezinta politia. Evident chiar la oprire eram surprins de viteza comunicata, deoarece evident ca sofer pot sa fac direnta intre 66 si 79.

O alta inrebare: politia prezinta cadre din inregistrare (cum am mai vazut) sau este obligat (la solicitarea mea) sa prezinte inregistrarea video toata secventa? (inclusiv masurarea vitezei celalalt autovechicol si pana la oprirea mea)

Am fost inregistrat si oprit impreuna cu alt autovechicol (care era in fata mea cam la 15-20 m), respectiv fiind o curba usoara la coborare am avut impresia ca politistul din masina a modificat pozitia aparatului radar din masina la intalnire. Probabil sa ma inregistreze la intalnire, sa fiu in cadru etc.

Modificarea aparatului in mers/inregistrare spre lateral nu poate influnta masurarea vitezei?

Am mai patit ca la intampinare in 2019 ca am primit doar doua cadre de imagine: unul cu masurarea vitezei si pe care se vede masina (fara vizibilitate numar de inmatriculare), si un cadru cu masina cu numar de inmatriculare vizibil evident mai aproape de aparat dar cu viteza legala. Nu am primit nici o inregistrare video.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Iulie 2021
szalac, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Norma care stabileste cerintele privind cinemometrele nu e extrem de explicita:
3.5.1. Înregistrările efectuate trebuie să cuprindă cel puţin următoarele:
- data şi ora la care a fost efectuată măsurarea;
- valoarea vitezei măsurate;
- imaginea autovehiculului, din care să poată fi pus în evidenţă numărul de înmatriculare al acestuia.

Daca interpretam dupa sensul subinteles al cuvintului lipsa, "inregistrarile" se refera la inregistrari video, nu poze. Cel putin asta e opinia mea.

2. Pentru ca nu ati explicat detaliat circumstantele, cred deasemenea ca puteti depune ca proba inregistrarea dvs., chiar daca politia va avea obiectiuni, altfel veti sustine in fata instantei, ca pentru a inlattura orice dubiu, politia sa depuna alternativ proba lor de inregistrare video , in acelasi interval de timp ce apare pe inregistrarea dvs.

3. Modificarea obiectivului nu influenteaza masuratoarea, dar introduce un timp mort de vreo doua secunde pina aparatul recalculeaza toate vitezele de pe noua pozitie si o afiseaza pe cea mai mare.

4. Daca in poze/inregistrare nu sunteti doar dvs., deasemenea puteti avea obiectii a cui e viteza.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Norma la care fac referire este :
[ link extern ]
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mersi pentru precizari.
Cum am observat prin cazurile pe care am avut 2 pe o perioada de 7 ani. Niciodata nu am avut la dispozitie inregistrare video, doar cateva cadre (adica doua). Si cei de la judecatorie au acceptat in ciuda solicitarilor.
Toate situatiile au fost ambigue, si o data am avut castig de cauza, la celalalt desi au fost mai multe nereguli (localizarea faptei, descrierea, di datele GPS) nu am contestat ce ar fi trebuit si am pierdut.
Deoarece am solicitat sa primesc PV prin posta, astept sa-mi trimita si sa am ce contesta. Sper ca perioada de contestare incepe la data la care o sa primesc PV.
Revin cu detalii. O sa dureze din experienta cel putin 1-2 ani.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Iulie 2021
szalac, utilizator

Alte discuții în legătură

Contestatie amenda viteză Busugaby Busugaby Am fost sancționat pentru viteza de 152 km/h pe limita de 100km/h, mentionez ca mașina de poliție era în mișcare și avea și viteza mare, peste 80 km/h ... (vezi toată discuția)
Contestatie radar danielbav danielbav Azi mi s-a intocmit un PV conform caruia mi s-a comunicat ca am circulat cu 92 km/h, fiind inregistrat de aparatul radar ROM 253. Mentionez ca eu ma situam in ... (vezi toată discuția)
Contestația pv Ghighie Ghighie Am contestat pv in care se menționează că am circulat cu 108km /h pe un sector de drum de 60, mi-a fost luat caenetul. Am solicitat filmarea in care apare ... (vezi toată discuția)