avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Viteza max. 66km/h inregistrat de politie ca si 79 Km/h
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Viteza max. 66km/h inregistrat de politie ca si 79 Km/h

Buna ziua, Azi am fost oprit de politia rutiera pentru viteza in localitate. Agentul a explicat ca am circulat cu viteza de 79 km/h inregistrat cu aparatul radar (in miscare, montat pe un autoturism polo).
Intamplarea face ca masina este dotata cu camera de monitorizare trafic integrat GPS si care inregistreaza viteza autoturismului. Conform inregistrarii la urcare pe un pod de calea ferata viteza este de 45 km/h, iar la coborare viteza maxima este de 66 km/h (intrare in localitate - coborare de pe pod si este 54 km/h cand intalnesc autoturismul polo a politiei la aprox. 25-30 m si porneste girofarul).
Inregistrarea video se poate constitui proba la o eventuala contestatie?
Mersi
Ultima modificare: Marți, 27 Iulie 2021
szalac, utilizator
Cel mai recent răspuns: szalac , utilizator 09:59, 18 Martie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna, era localitate si cred ca este 50, deoarece nubstiu de indicator de 60 in zona in ciuda faptului, ca in zona nu sunt case, nici alte constructii.
Da, o sa ma judec la val amenzii daca asta va ajuta. Toata lumea ar trebui sa faca treaba corespunzator.

Daca la benzinarie la plata va zice ca ati alimentat de 60 litri cand Dvs stiti ca aveti masina cu rezervor de 50 ce faceti?

Pe de alta parte daca reusesc sa dovedesc ca aparatul politiei nu ma inregistrat corespunzator atunci teoretic nu ar trebui sa primesc nici o amenda.

Mihail Cazacioc a scris:

Eu inteleg din prezentare ca e vorba de depasirea limitei de viteza in localitate. Dvs. spuneti ca aveati 66km/h iar politia ca aveati 79km/h. Inteleg ca va veti judeca doar pe c/val. amenzii , pentru ca oricum ati depasit cu mai mult de 10km/h viteza limita in localitate.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In fata instantei va trebui sa faceti in primul rand dovada ca sunteti de buna credinta. Afirmatia ca in calitate de sofer sunteti in stare sa faceti diferenta intre 66 si 79 km/h poate crea suspiciuni.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
in jud. Covasna sunt cateva localitati cu limita de 60km...si cred ca si in Harghita sunt cateva.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am primit o Hotarare Judecatoreasca in legatura cu cazul - evident de respingere.

Am primit o inregistrare video in care pe tot parcursul inregistrarii se observa doua autovechicole, eu fiind in acoperire apar doar pe parcursul a doua secunde fara sa fiu acoperit de cealalta masina.
Cand apar in aceste imagini apar doua viteze inregistrate (F) 79 km/h, respectiv 66 km/h (viteza ce a fost inregistrata si de GPS de bord).

Politia zice in nota la intampinare:
"Analizand inregistrarea video depusa de petent putem observa ca, intradevar, la un moment dat autoturismul aflat in fata celui condus de petentse distanteaza, avand o viteza superioara. Cu toate acestea, la momentul in care cele doua autoturisme au intrat in raza de actiune a aparatului radar, viteza indicata in dreptul literei F este 79 km/h, iar una inferioara asa cum sustine petentul." (66 km/h)
... dupa care nu admit viteza indicata de aparatul de bord... (66 km/h)
"nu sunt rezultaul unor masuratori realizate cu un mijloc tehnic omologat"...
"prin urmare nu exista nici un dubiu cu privire la temeinicia masurarilor dispuse de catre organele de politie...PV de contraventie se bucura de o prezumtie de legalitate..."

in alta nota (la cererea metodologiei de masurare a masinilor in coloana) se precizeaza:
modalitatea masurarii vitezei a doua autovechicole care circula in coloana: mod de lucru FASTEST: "se monitorizeaza doua autovechicole, foarte apropiate unul fata de celalalt, care apar in acelasi imagine. Viteza autovechicolului cu valoarea cea mare este afisata precedata de inscriptia F (FASTEST), iar viteza autovechicolului inferioara ca valoare este precedata de inscriptia T(Target)."
Din metodologie:
Pct. 4.5.3. modul de lucru fastest.
FASTEST (RADAR MOD SELECTARE RAPIDA) - trecerea radarului in modul "cel mai rapid din doi", in care se afiseaza vitezele a doua autovechicole ce vin din sens opus si care sunt apropiate unul de celalalt, cu indicarea vitezei celui mai rapid.

Instanta constata
"Inregistrarea video radar depusa in probatiune de catre intimat (IPJ) confirma starea de fapt retinuta in actul sanctionar. ...din inregistrarea video depusa la dosar de catre intimat (IPJ) nu rezulta nici un dubiu in privinta vitezei de deplasare a autoturismului condus de catre petent"

Numai mie mi se pare noaptea mintii? Eu inteleg din acesta urmatoarele:
Adica politia admite ca sunt doua autovechicole cu viteze diferite, in care al doilea (adica eu cel amendat) are viteza mai mica. Radarul indica o viteza mai mare si una mai mica. Sunt amendat pentru viteza mai mare, dar "nu exista nici un dubiu" ca am circulat cu viteza mai mare.

Instanta (adica un judecator ca sper nu femeia de serviciu a redactat sentinta) da din cap, ca fara logica, fara gandire. Oare orice prostie ce zice politia este admis de instanta?
(apropo judecatorul cu care am discutat de doua ocazii anterioare pronuntarii a fost schimbat in ziua in care sa pronuntat solutia)

Pareri? Merita sa ma duc la Apel?

Apropo: notele politiei la intampinare, si cerere verbala in instanta nu a fost comunicata de instanta la adresa inainte de pronuntare (la care din pacate nu am ajuns). Deci nici nu stiam despre aceste note, astfel nici nu am reusit sa ma pronunt despre ele.

Cine are nevoie de Metodologia privind utilizarea "AUTOVISION" 2021 sa-mi lase un mesaj.
Ultima modificare: Joi, 17 Martie 2022
szalac, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca ma poate ajuta cineva cu niste sfaturi legate de procedurile instantelor.
Este vre-o obligativitate sa se comunice ca intimatul a depus note la dosar?
Pe acesta cauza poate fi invocata reluarea procedurii?

La infatisare nu a fost prezent nimeni de la politie, judecatorul nu a comunicat, si nu mia dat notele prezentate de politie, desi eu am predat si in scris cele invocate in doua exemplare etc..
Ulterior (la comunicare hotarare) am aflat ca online se poate vedea ce este in dosar.
Ultima modificare: Vineri, 18 Martie 2022
szalac, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie amenda viteză Busugaby Busugaby Am fost sancționat pentru viteza de 152 km/h pe limita de 100km/h, mentionez ca mașina de poliție era în mișcare și avea și viteza mare, peste 80 km/h ... (vezi toată discuția)
Contestatie radar danielbav danielbav Azi mi s-a intocmit un PV conform caruia mi s-a comunicat ca am circulat cu 92 km/h, fiind inregistrat de aparatul radar ROM 253. Mentionez ca eu ma situam in ... (vezi toată discuția)
Contestația pv Ghighie Ghighie Am contestat pv in care se menționează că am circulat cu 108km /h pe un sector de drum de 60, mi-a fost luat caenetul. Am solicitat filmarea in care apare ... (vezi toată discuția)