avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Agent munca temporara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Agent munca temporara

Buna ziua,

Ma intereseaza daca o companie de leasing de personal deschisa in Romania, care pune la dispozitie lucratori pentru companii din strainatate, trebuie sa obtina Formularul A1, pentru angajatii temporari si trimisi in strainatate. Din cate stiu eu, A1 se obtine pentru detasare si pentru pluriactivitate, insa Leagingul de personal (chiar si cel transfrontalier) nu este nici una nici alta... Mai mult, una dintre conditiile obtinerii formularului a! este sa "detasezi" cel mult 50% din personal, ori o companie de leasing de personal, de regula, pune la dispozitie pana la 100% din angajati...
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 17:20, 28 Iulie 2018
Conform Directivei Parlamentului European si a Consiliului 96/71/CE din 16 decembrie 1996 privind detasarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii, publicată în Jurnalul Oficial al Comunitătilor Europene (JOCE), nr. L 018 din 21 ianuarie 1997, formularul E101 - actualul formular A1 - se obtine si in cazul detaşarii, de la o întreprindere cu încadrare în muncă temporară sau întreprindere care a pus la dispoziţie un lucrător, a unui lucrător la o întreprindere utilizatoare înfiinţată sau care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul unui stat membru, dacă există un raport de muncă între întreprinderea cu încadrare în muncă temporară sau întreprinderea care a pus la dispoziţie lucrătorul şi lucrător pe perioada detaşării.
Multumesc foarte mult pentru precizari, insa ma intreb oare, daca am o companie de leasing de personal cu 100 de angajati, si eu ii trimit pe toti in strainatate, cum as putea oare sa obtin A1, cand una dintre conditii imi limiteaza "detasarea" a maxim 50% din personal?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Punerea la dispozitia unui utilizator din UE, a unui angajat temporar cu CMT din Romania, reprezinta un caz de detasare transnationala, conf Lg 16/2017.
Conf Regulam UE 883/2004 si 987/2009 in situatia in care un salariat este detasat pe teritoriul unui alt stat din UE statul de resedinta al acestui va emite documentul portabil A1 pt a stabili legislatia de securitate sociala aplicabila raportului de munca.
Pt a primi documentul A1 de la autoritatile romane trebuie ca o parte semnificativa a activitatii sa se desfasoare in tara de resedinta, adica Romania (Reg UE 987/2009). Procentul nu este de 50% ci mai mic, fiind analizat in fiecare caz in parte de CNPAS, intrucat in legislatia nationala nu exista nicio prevedere in acest sens.
Mai multe despre munca temporara: [ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Formularul a1 stelach stelach Buna ziua, O firma cu obiect principal de activitate in plasarea fortei de munca, poate sa incheie contracte individuale de munca in Romania , si ... (vezi toată discuția)
Formular a1 monik monik buna ziua. daca un agent de munca temporara trimite salariatii la un utilizator strain, e nevoie sa se obtina formularul A1 sau agentul de munca temporara ... (vezi toată discuția)
Societate straina angajeaza romani si presteaza servicii pentru o societate din romania? este legal? madalinalina madalinalina Am si eu o intrebare. O societate straina, fara sediu sau sucursala in Romania, poate sa angajeze cetateni romani? Acestia vor presta lucrari de productie ... (vezi toată discuția)