avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... prescriptie extinctiva/factura sau p-v?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

prescriptie extinctiva/factura sau p-v?

x a incheiat cu y un contract de prestari servicii.Y trebuia sa taie pentru x utilaje, sa le sarjeze, dezmembreze, in schimbul unei plati. Exista clauza conform careia pana la preluarea de catre x a materialelor rezultate in urma sarjarii y sa le pazeasca pe proprie raspundere.
In data de 22.11.2002 se face o inventariere a materialelor, se compara intrarile cu iesirile (stocurile faptice cu cele scriptice) in urma careia rezulta diferente. Se incheie tot in 22.11.2002 un proces verbal in care y recunoaste diferentele dar nu accepta facurarea lor. Cum era firesc x factureaza aceste lipsuri si i le impune la plata lui y. factura este emisa in 26.03.2003.
In instanta x depune toate aceste dovezi, inclusiv factura pe care a trimis-o cu confirmare de primire, dar a pierdut-o. La al patrulea termen judele zice ca nu se poate raporta la factura deoarece nu este semnata de y si se va raporta numai la procesul verbal din 22.11.2002-in concluzie zice ca opereaza prescriptia extinctiva iar dreptul lui x de a cere repararea pagubei este stins.
Totusi afla ca x si y s-au mai judecat si pe calea somatiei la plata, actiune introdusa in 25 iulie 2005 .Cere depunerea hotarari(respinsa cererea creditorului x) la dosarul caucei.

1.Ce credeti, se raporteaza corect judecatorul la acel proces verbal sau trebuia sa ia in calcul factura in ceea ce priveste prescrierea dreptului la actiune?
2.X are nenumarate acte pe care le-a trimis lui y dar au fost returnate cu specificatia postei - negasit la sediu. Le primea selectiv. Nu putea x sa duca facturile in toate colturile tari unde avea debitori.
3.Poate x invoca intreruperea prescriptiei exctinctive prin introducerea actiunii pe somatie de plata?

4. Ce naiba poate face x ca procesul sa se consume?
Cel mai recent răspuns: andaluza , utilizator 09:55, 23 Martie 2006
1. nu stiu exact cum arata documentele tale, dar, din ceea ce ai explicat, eu cred ca judecatorul se raporteaza corect la procesul verbal.
-procesul verbal poarta semnatura debitorului si exprima si vointa sa.
-factura nu poarta semnatura de primire si nici nu poti sa faci dovada primirii prin posta de catre debitor; oricine poate emite o factura catre o societate comerciala, dar, asta nu inseamna ca debitul chiar exista (in conditiile in care n-am semnatura, n-am dovada de primire prin posta);
Comparant cele doua documente si avand in vedere pretentiile tale, apreciez ca singurul document la care se poate raporta judecatorul este procesul verbal.

2. strange de gat posta; si mie mi-au "ratacit" diverse notificari fara a putea sa-mi dea o explicatie logica;

3.nu.

4. nu prea are ce.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptia extinctiva/p-v sau factura? imhotep imhotep x a incheiat cu y un contract de prestari servicii.Y trebuia sa taie pentru x utilaje, sa le sarjeze, dezmembreze, in schimbul unei plati. Exista clauza ... (vezi toată discuția)
Termen prescriptie facturi neplatite ddd1dorin ddd1dorin Am 2 facturi neachitate de un beneficiar: una este din 10.03.2009, iar cealalta din 02.04. 2009. In perioada 2.02.2012 si pana in prezent am fost in proces ... (vezi toată discuția)
Modalitate contestatie anulare titlu executoriu asbinvest asbinvest Buna ziua ! SC X sint actionat in judecata de SC Y ca debitor ( X ) in baza citatiei emise de judecatoria Bacau in 30.05.2011 si termen de judecare in data de ... (vezi toată discuția)