avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Termen prescriptie facturi neplatite
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Termen prescriptie facturi neplatite

Am 2 facturi neachitate de un beneficiar: una este din 10.03.2009, iar cealalta din 02.04. 2009.
In perioada 2.02.2012 si pana in prezent am fost in proces cu beneficiarul. Actiunea a fost facuta de mine pentru cererea insolventei. A fost respinsa, caci a demosntrat ca poate plati, nu e in insolventa . Nu am facut nici un alt demers in scris cu el pentru recuperarea sumelor, numai nenumarate convorbiri telefonice si personale, pe care insa nu am cum sa le dovedesc.
Intrebarea mea este: pot acum sa incep demersurile prealabile unui alt proces, adica sa ii trimit acum somatie de plata? Se considera intrerupt termenul de prescriptie de 3 ani, cu peroiada cat a durat procesul? Instanta a apreciat ca situatia se rezolva "pe alte cai legale decat procedura falimentului" (desi a admis in 2011 aceeasi procedura a falimentului, ceruta de alt creditor, tot cu alelasi beneficiar)
Deci : SUNT IN TERMEN pentru a proceda la Somatie de plata?
A, si va mai rog : daca trimit somatia si el NU o ridica, nu semneaza de primire, se considera valabila pentru instanta recipisa de la posta? Pot face astfel dovada ca l-am instiintat? Caci el nu mai primeste nici un fel de corespondenta la sediu, avut cca 10 procese pana acum...
Multumesc mult !
Ultima modificare: Miercuri, 8 Ianuarie 2014
ddd1dorin, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters73868 , utilizator 17:51, 8 Ianuarie 2014
Potrivit art. 2539 al. 2 Cod civ., Prescripţia nu este întreruptă dacă cel care a făcut cererea de chemare în judecată sau de arbitrare ori de intervenţie în procedura insolvenţei sau a urmăririi silite a renunţat la ea, nici dacă cererea a fost respinsă, anulată ori s-a perimat printr-o hotărâre rămasă definitivă. Cu toate acestea, dacă reclamantul, în termen de 6 luni de la data când hotărârea de respingere sau de anulare a rămas definitivă, introduce o nouă cerere, prescripţia este considerată întreruptă prin cererea de chemare în judecată sau de arbitrare precedentă, cu condiţia însă ca noua cerere să fie admisă.

In concluzie introduceti cererea de chemare in judecata in termenul de 6 luni.
Procedura somatiei este indeplinita daca aveti dovada transmiterii indiferet daca acesta ridica sau nu recomandata.
Aveti grija insa ca este posibil sa fiti nevoit sa urmati procedura informarii asupra beneficiilor medierii anterior sesizarii instantei in functie de cuantumul debitului restant.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Ianuarie 2014
Madalina Pascu, Avocat
Suma pretinsa/neachitata este de cca 70.000 lei, cumulat din cele 2 facturi.
Deci eu ii fac Somatia cu termen de 15 zile. Astept sa treaca termenul. Va rog, mai spuneti-mi, la suma asta, este necesara medierea?
Multumesc mult de tot!
Avand in vedere ca debitul depaseste suma de 50.000 lei nu este necesara sedinta de informare asupra medierii, puteti incepe procedura ordonantei de plata prin trimiterea somatiei daca va incadrati in textele legale aferente ordonantei (facturi acceptate la plata). Transmiteti somatia si dupa expirarea termenului de 15 zile depuneti cererea de chemare in judecata.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Ianuarie 2014
Madalina Pascu, Avocat
Avand in vedere ca raportul juridic dintre parti este din anul 2009, in ceea ce priveste incidenta prescriptiei exctinctive se aplica decretul 167/1958.( suma datorata trebuie ceruta in 3 ani de la scadenta facturilor) In sprijinul celor sustinute va rog sa aveti in vedere art. 201 din legea nr. 71/2011 de punere in aplicare a Noului Cod Civil. Concluzia este ca daca nu exista o cauza de intrerupere a prescriptiei nu mai puteti solicita in instanta contravaloarea celor 2 facturi fiscale. Din anul 2009 au trecut mai mult de 3 ani de zile- termenul de prescriptie. Verificati daca s-a facut vreo plata partiala care intrerupe prescriptia exctinctiva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reiterare plangere contraventionala perimata aidu aidu reiterare plangere contraventionala perimata Buna ziua, Am formulat plangere contraventionala contra PV amenda... judecatoria mi-a respins-o, iar in apel din ... (vezi toată discuția)
Incalcare sentinta judecatoreasca de catre executor alanss alanss Buna ziua! Am o decizie judecatoreasca de anulare a actelor de executare silita pentru un credit de nevoi personale. Pentru o luna executorul judecatoresc a ... (vezi toată discuția)
Recuperare prestatie facturata, dar neplatita ddd1dorin ddd1dorin Sunt mica firma de constructii. Am prestat lucrari de cca. 66.000 lei in anul 2008 si 2009. Am facut 2 facturi pe aceasta suma, unui beneficiar, in 10 martie ... (vezi toată discuția)