avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Detasare abuziva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Detasare abuziva

Lucrez in Galati la DISTRIGAZ. In urma reorganizarii societatii mi s-a desfiintat postul de verificator metrolog,serviciul de metrologie al societatii este cu centrul la Bucuresti.Mi s-a propus plecarea voluntara ,am refuzat intrucat am cerut reancadrarea veche ca instalator,la un alt serviciu de exploatare...am fost instiintat ca sunt detasat la Bucuresti,fara a mi se cere consimtamantul,la care am dreptul sa mi-l dau potrivit c. colectiv de munca daca detasarea e la o distanta de casa mai mare de 60 km.Seful de serviciu mi-a spus ca nu ma mai ponteaza si nu imi mai da nici o sarcina de lucru,precizandu-mi ca trebuie sa semnez condica la Bucuresti. Intrebare : Au dreptul sa ma treaca absent nemotivat,sa nu ma mai plateasca si sa imi desfaca contractul de munca? Eu nu am semnat nici un act aditional cu referire la detasare. Va multumesc!#-o
Cel mai recent răspuns: vioavram , utilizator 08:49, 5 Noiembrie 2009
Detasarea presupune o cesiune temporara pe 6 luni a CIM daca este defintiva nu este detasare ci schimbarea locului muncii prin act unilateral al angajatorului pe care il puteti ataca in instanta.
Solicitatati sa va emita in scris dispozitia de detasare pe care o puteti contesta caci altfel v-ar putea desface disciplinar contractyul de munca si atentie sa nu aveti in contract vre-o clauza de mobilitate prin care angajatiorul sa poata sa va solicite sa mergeti la alte locuri de munca din tara
In conformitate cu prevederile art. 45 din Codul muncii, detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca pe o perioada de cel mult un an, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. Insa, daca prin detasare se modifica si felul muncii este imperios necesar consimtamantul scris al salariatului.

In mod exceptional si numai pentru motive personale temeinice, salariatul poate refuza detasarea, refuzul nejustificat putand atrage chiar desfacerea contractului de munca.

Cand perioada detasarii necesita prelungirea pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, este necesar acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni.

Obligatiile de munca in perioada detasarii sunt cele stabilite pentru locul de munca la care se executa detasarea.

Ca si in cazul delegarii, salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare.

Spre deosebire de delegare, drepturile cuvenite salariatului detasat se acorda de angajatorul la care s-a dispus detasarea, salariatul beneficiind de drepturile care ii sunt mai favorabile (fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat), astfel ca atunci cand detasarea se dispune intr-o functie pentru care este stabi-lit un salariu mai mare, persoana detasata poate opta pentru acest salariu.

Drepturile salariale aferente muncii prestate la locul detasarii si cheltuielile de detasare se platesc de unitatea la care se efectueaza detasarea.

Din cate am vazut dvs sunteti delegat nu detasat deoarece detasarea presupune schimbarea angajatorului.

Delegarea si detasarea constituie cazuri de modificare unilaterale ale contractului individual de munca realizate prin modificarea locului muncii si sunt dispuse pe o perioada de timp determinata prin decizie a angajatorului in scopul realizarii unei mai bune organizari a muncii sau din necesitati social-economice.
In concluzie nu e nevoie de acordul dvs deact dupa ce indepliniti cele 60 de zile obligatorii prin CM. Si tb sa aveti justificari serioase sa refuzati delegarea.
Mergeti la munca.Angajatorul va poate desface contractul de munca disciplinar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Detasare sau delegare? christiy christiy am o nelamurire la locul meu de munca. angajatorul (de stat) si-a exprimat dorinta de a ma \"detasa\" in folosul unitatii de la un loc la altul de munca, in ... (vezi toată discuția)
Schimbarea locului de munca de catre angajator luminar luminar M-ar interesa daca un angajator poate schimba locul de munca al unui angajat fara acordul acestuia si ce sanctiuni risca angajatul daca refuza.(sunt angajatul ... (vezi toată discuția)
Detasari suciugeorgeta suciugeorgeta titi cumva care sunt regulile in cazul detasarilor.....ce trebuie sa faca firma de la care este detasat salariatul si ce face cea la care este detasat??? (vezi toată discuția)