avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Lucrul suplimentar - refuz consecinte
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Lucrul suplimentar - refuz consecinte

Buna. Sunt asistent medical angajat la stat si as vrea va rog frumos sa ma ajutati cu o nelamurire legat de orele suplimentare. Stiu ca legea doar in 2 cazuri te obliga sa lucrezi in plus peste program acestea fiind:
- cazurile de forta majora;
- lucrarile urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident;

Sunt asistent medical si lucrez intr-un bloc operator. Dupa ora 3 pana dimineata la ora 9 urmatoarea zi se accepta doar cazurile de urgenta aduse direct din UPU, unde viata pacientului este pusa in pericol.

Ce ma intereseaza mai exact este daca eu pot sa fiu sanctionat pentru refuzul de a ma prezenta la lucru in caz de urgenta peste programul stabilit oficial. In sala respectiva exista personal care sa se ocupe de pacient si sa decurga operatia fara probleme iar lipsa mea nu ar ingreuna foarte mult munca.

Nu s-a facut nici o intelegere cu angajatorul legat de munca in plus peste program, nu sunt platit in plus si nici libere nu mi se acorda pe baza orelor suplimentare.

Multumesc frumos.
Ultima modificare: Marți, 24 Iulie 2018
Didu93, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:21, 25 Iulie 2018
Potrivit legislatiei, munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

In speta, daca vorbim despre refuzul in cazul unor urgente, atunci angajatorul dispune de prerogativă disciplinară, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sancţiuni disciplinare salariaţilor săi ori de câte ori constată că aceştia au săvârşit o abatere disciplinară.
Deci sa inteleg ca a doua exceptie se aplica in cazul meu ca asistent medical intr-un bloc operator? Daca da angajatorul trebuie sa acorde libere angajatului daca ii obligat de lege angajatul sa faca ore suplimentare?
Ultima modificare: Miercuri, 25 Iulie 2018
Didu93, utilizator
Conform art. 8 din OUG nr. 90 din 6 decembrie 2017, prin derogare de la prevederile art. 21 din Legea-cadru nr. 153/2017, în anul 2018, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcții de execuție sau de conducere, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contranct angajare. kenno18 kenno18 Buna ziua, Am facut fisa medicala pentru a ma angaja la un magazin de produse din carne , inca nu am inceput munca si nu am semnat contractul.La ... (vezi toată discuția)
Orele suplimentare maritica balan maritica balan buna ziua ! sunt angajata cu CM partial 4ore/zi la o firma , in perioada cand colegu a fost in CO am stat 8 ore /zi deoarece suntem doar 2 oameni unu cu ... (vezi toată discuția)
Amenintare angajator tintadanut tintadanut Buna seara! Pot fi dat afara daca nu doresc sa efectuez oresuplimentare? Mentionez ca sunt obligat sa efectuez aceste ore prin chemat de acasa nu in condita ... (vezi toată discuția)