Buna ziua , sant in somaj din luna iunie 2009 pana in iunie 2010. Cand am depus actele pentru somaj , nu aveam un alt venit, dar acuma as dori sa inchiriez o camera unei societati comerciale (contract inregistrat la finante), . Daca inchiriez spatiul pentru 120 euro lunar, mai pot beneficia de ajutorul de somaj in continuare ? Sau trebuie sa merg la ei sa declar ca incepand cu luna decembrie voi avea si un alt venit ?
1. Art.17, lit.f) din legea 76/2002 se refera la cu totul altceva.
2. Cazul userului nostru intra sub incidenta art.44:
Art. 44. - Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
b) la data când realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
3. Indicatorul social de referinta este, acum, de 500 lei.
4. Normele de aplicare a Legii 76/2002 definesc activitatile autorizate:
Art. 15. - (2) Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege activităţile economice desfăşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale.
5. Inchirierea unei locuinte nu este inclusa in art.15 din Norme.
Scuzati-mi insistenta dar nu am inteles. Domnule Tudorvaleriu adica pot sa inchiriez fara probleme daca nu ma incadrez la art 15 sau nu mai pot sa inchiriez sub nici o forma nedesfasurand activitate economica?
multumesc mult tuturor care mi-au raspuns
1. Dvs. ati inchiriat locuinta ca persoana particulara, nu ca persoana fizica autorizata.
2. Inchirierea locuinteti nu este o activitate economica, autorizata potrivit legii.
3. Asadar venitul obtinut din inchirierea locuintei nu sisteaza indemnizatia de somaj.