Buna tuturor,
Am urmarit cateva discutii pe acest forum dar nu am gasit un raspuns la o problema intampinata. Sunt recent proprietar al unei case care nu este racordata la gaze. Teava de gaz se afla pe drumul comun de servitute si a fost trasa acum 6-7 ani de catre un domn care cere sume incredibile gen 2000 de euro doar pe intepat, Mentionez ca suma este cam fixa pentru toti si el si-a recuperat inzecit investitia, noi ramanand cam printre ultimii care doresc sa se racordeze. Intrebarea mea catre dvs. este daca nu cumva exista un termen de valabilitate pentru proprietatea acelei tevi avand in vedere ca si-a scos de mult investitia si au trecut ceva ani, sau daca exista vreo lege ceva care sa mi se acorde si mie o cota parte de bun simt ca sa ma pot si eu racorda, deoarece mi se pare ceva ilegal si nu vreau sa cred o persoana fizica ma poate impiedica a ma bransa la gazele nationale.
Va multumesc si va rog sa ma ajutati in acest aspect.
Un expert contabil judiciar poate face un calcul al costurilor care revin fiecarui beneficiar, plecand de la costuri initiale plus inflatie, plus costurile platite de toti beneficiarii, in parte, care s-au racordat ulterior plus costul lucrarii (proiect, avize, executie lucrare, etc.) pentru racordarea dvs. la conducta comuna.
Daca se va ajunge in instanta de judecata, expertiza efectuata de un expert contabil judiciar poate fi avuta in vedere de instanta de judecata.
Nu doresc sa ajung pana in acel punct deorece se prelungeste banuiesc procesul iar eu raman fara incalzire pana se rezolva. Credeam ca poate exista vreo lege/act normativ ceva care sa mi explice dreptul lui de proprietate al acelei conducte, nu cred ca il are pe viata...
Daca nu va intelegeti pe cale amiabila, nu veti avea alta solutie decat o actiune in instanta.
Firma de distributie gaze, daca respectiva conducta nu poate prelua si consumul altor beneficiari, poate aviza un proiect pentru o conducta noua la care sa se racordeze toti beneficiarii (cel mai probabil) sau numai pentru dvs. (caz in care costurile le veti suporta integral).
Teava fiind pe drumul de servitute poate fi gestionata de persoana care a platit-o initial/ integral si pentru a permite racordarea altor beneficiari, legea cere avizul primului beneficiar al gazelor.
Buna ziua,
Am revenit cu noutati. Am discutat cu domnul respectiv si exact cum ma asteptam suma este exagerata. Mi a cerut 2500 de euro pentru acest acord, in conditiile in care am aflat ca suma totata aproximativa a fost 25000 de LEI in anul 2007 cand a fost facuta lucrarea..echivalentul a 5000 de euro. Mentionez ca le-a cerut cam la toti aceeasi suma, pe strada fiind 22 de case...Dupa calculele mele a facut ceva bani... Acum am si eu o intrebare, daca ajugem la proces, se calculeaza banuiesc o rata de inflatie ceva de la aceea perioada pana in prezent pentru a vedea cat valoreaza acum lucrarea...Aveti idee cum se calculeaza aceasta suma?
Multumesc.
Puteti solicita instantei sa aprobe efectuarea unei expertize judiciare contabile in care expertul desemnat de catre instanta de judecata va calcula costurile tinand cont de costurile cu care au contribuit toti vecinii in timp si de inflatie.
Valoarea totala rezultata a lucrarii se imparte la toti vecinii in mod egal si tinand cont de suma achitata efectiv de fiecare in parte.