avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... probleme cu chiriasii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

probleme cu chiriasii

Buna ziua! Am o problema cu un chirias care are contract pana la sfarsitul anului 2009. In momentul acesta nu are chiria si unele facturi platite la zi (in contract scrie ca trebuie platite la zi, inclusiv chiria). Nu poate fi contactat telefonic si nu este de gasit la apartamentul inchiriat. Vreau sa stiu cum se poate intra in apartament, daca am dreptul, cum i se poate sista unilateral contractul si cum se pot recupera banii datorati. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters67773 , utilizator 08:02, 17 Noiembrie 2009
in primul rand cautati printr-un executor judecatoresc sa-i aduceti la cunostinta ca dvs reziliati unilateral contractul si drept urmare il somati sa va elibereze apartamentul.
daca nu rezolvati asa usor, va trebui sa-i faceti actiune de evacuare prin instanta.

av.m.vasilescu
Ultima modificare: Miercuri, 4 Noiembrie 2009
MYRA CIMPEAN , Avocat
Deocamdata nu puteti intra in apartament decat cu acordul lui.
Contractul se poate denunta unilateral, ii faceti o instiintare scrisa ca solicitati incetarea contractului cu un termen de preaviz. Poate fi nemotivata. Cel mai bine e sa aveti un martor ca i-o inmanati, de preferinta administratorul blocului.
Daca nu o ia, i-o trimiteti cu confirmare de primire si pastrati o copie+recipisa. La data implinirii preavizului se considera contractul incheiat. La acea data puteti intra in apartament.
Datoriile daca nu vi le da amiabil le puteti obtine in instanta.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Noiembrie 2009
Ana-Maria Dutescu, Avocat
O metoda ar fi sa rugati un vecin sa-l urmareasca cand vine acasa si sa va anunte.
Daca intr-un termen rezonabil (sa zicem 1-2 saptamani) chiriasul nu apare la adresa incercati o metoda mai putin ortodoxa (asta ca ultima varianata): spune-ti ca ati fost sunat de un vecin ca din apartamentul dv. se simte miros de gaze sau ca s-au umezit peretii. In acest caz aveti grija sa aveti cu dv.1-2 martori. Poate omului i s-a facut rau in casa, daca nu chiar ceva mai grav...
As mai avea o intrebare.. Imi puteti spune daca e legal sa cer garantie chiriasului ?
Exista posibilitatea din punct de vedere legal sa solicitati o suma de bani reprezentand garantii.
Este si recomandat,in acest fel nu aveti surprize.Eu solicit intotdeauna aceasta pentru a avea siguranta ca sunt acoperite cheltuielile din ultima luna(stiut fiind ca facturile vin cu o luna in urma).
Garantiile trebuie prevazute in contractul de inchiriere ca dealtfel orice clauze convenite intre parti.

Alte discuții în legătură

Garantie pierduta AnaMaria209 AnaMaria209 Buna ziua am o mare problema si nu stiu ce este de facut Am inchiriat in urma cu 5 luni un apartament contractul a fost incheiat pe loc cu pixul de mana in ... (vezi toată discuția)
Sa-mi dau chiriasul in judecata? alina_f alina_f Buna ziua, Chiriasul meu a plecat fara sa ma anunte, mi-a lasat chieile in posta, nu mi-a platit chiria pe ultima luna, o parte din chieltuieli, ... (vezi toată discuția)
Evacuare prin instanta chiriasi si proces penal pentru vatamare corporala urtimudnairda urtimudnairda In data de 10 ianuarie 2009 soacra mea a inchiriat un apartament dar nu a incheiat contract de inchiriere la circa financiara pentru ca chiriasii nu au avut ... (vezi toată discuția)