avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Pierderi (diferente) apa rece si calda
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Pierderi (diferente) apa rece si calda

Buna ziua,
ma confrunt cu urmatoarea situatie
Am preluat in administrare o asociatie de proprietari de la domnul Opaina ,unde modul de calcul al pierderilor de apa rece si calda se repartizau pe suprafata utila.
Neavand la preluarea asociatiei un regulament de repartizare a consumului de apa, predat de catre Comitetul Executiv, am continuat acelasi mod de repartizarea a pierderilor de apa rece si calda pe suprafata utila, chiar daca in imobil sunt si apartamente cu centrale.
1.Va rog sa-mi precizati daca eu, ca administrator,pot schimba acest mod de repartizare al apei, in special pierderea apei calde, la cei fara centrale,fara a avea o decizie a Comitetului Executiv?
2.Daca se poate continua repartizarea pierderilor de apa rece si calda pe suprafata utila,sau este necesar ca de urgenta pentru a intra in legalitate si pentru ca listele de plata intocmite sa nu fie contestate,Comitetul Executiv sa intocmeasca un alt mod de repartizare al pierderilor de apa pentru cei cu centrala?

Va multumesc si astept raspunuldumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: imiha , utilizator 10:12, 8 August 2018
Nu vad de ce sa le repartizati pierderile de apa calda la cei cu centrala.Ei nu folosesc deloc.
Daca sunt pierderi,asa cum a precizat @ynocentta, sunt mai multe variante.Pe furnizor nu il intereseaza cum le repartizati,il intereseaza factura, valoarea .Eu nu pun pierderi la fiecare ap, las asa cum are fiecare pe contoar.Ca sa ajung la valoarea facturii,maresc pretul la mc de apa.Dar avem diferente foarte mici pentru ca avem contoare cu citire radio.
Eu nu vad utilitatea in folosul cetateanului , a asociatiilor de propietari , decat cu miiici exceptii .....Ani de zile am suportat consumul de apa al vecinilor care , in nesimtirea si hotia lor , dadeau un metru cub citire , 4-5 persoane in casa . Evident , pausalul se impartea in mod egal , vesnic erau 7-8 chiar si 10 mc lunar pe factura ..... Eu, 2 pers , cu un consum de 8-9 mc pe luna , plateam pausal inca o data consumul meu . Cei cu 4-5 pers plateau un mc + pausalul , adica jumatate din ce plateam eu . Noroc ca cei de la regia apei au montat distribuitoare de apa , prevazute cu exact atatea robinete in functie de nr de ap de pe scara. Mi-am facut coloana separata , cu apometrul pe distribuitor , care distribuitor e conceput fix ca si contoarele de curent , individuale , in caseta , la intrare in bloc . Si asa am scapat de facturile duble , chiar triple .....Sa nu va imaginati ca atarna tevi de apa peste tot .....Sunt mascate in nisele vechii instalatii comune a blocului ....... Platesc exact ce consum ! Nu inteleg de ce nu se poate in toate orasele sa se faca la fel ...... Si NU avem din 97 asociatie de propietari , care ar fi generat costuri inutile ..... E mult mai bine pe cont propriu . Toate utilitatile sunt cu contor individual , nimic la comun , debransata de la reteaua de termoficare ( alti hoti cu costuri uriase si servicii jalnice sau inexistente) , cu centrala proprie ( nu am platit niciodata mai mult de 200 ron pe timp de iarna , gazul ) de 12 ani ..... Deci .... Acolo unde edilul vrea sa puna stop hotilor , reuseste ......
vali m , M-ati lasat masca !!!! Cum adica mariti pretul mc , ca sa acoperiti furtul unora de apa ?????? Pai asta nu e tot furt ???????
Ultima modificare: Miercuri, 8 August 2018
imiha, utilizator
Montarea unor ... ”distribuitoare de apă”, în fapt s-a trecut de la contorizarea pe verticală la contorizarea și distribuția pe orizontală , iar conform L. 241, nu se putea face fără acordul scris al tuturor proprietarilor, pe lângă votul unanim, al tuturor proprietarilor din cadrul asociației, concomitent cu obținerea unor avize și autorizări, (L.50) deoarece a fost modificată și înlocuită instalația comună pentru apă potabilă.
Pe lângă aceste aspecte, diferențele de apă, rezultate la citirile dintre apometrul de branșament și suma celorlalte apometre ”individuale” se împart, ca și până acum, tuturor proprietarilor, conform aceleiași legi. Nu-i departe momentul când veți constata că citirile nu mai ”bat”, rezultând iarăși diferențe. Furnizorul nu face dovada că-și verifică metrologic apometrele, dar impune cantitățile ”citite” de la contoarele sale. Cel puțin, cei care furau, prin ”impresionarea” contoarelor, nu o vor mai putea face ”din casă”.
Așa cum am mai spus, singurul mod de a scăpa de furtul furnizorului și al celorlalți proprietari din condominiu este reprezentat de branșamente proprii; așa cum există la curent și gaze. Atunci se poate încheia contractul direct cu furnizorul, fără intermedierea neavenită a asociației comuniste, conduse invariabil, la noi, de un cățel al primăriei - care calcă în picioare toate obligațiile legale. În urbanistanul în care locuiesc eu, autoritățile și furnizorul fac tot ce pot pentru a zădărnicii astfel de solicitări, și pentru că nu ar mai putea pune în ”spinarea” celor care locuiesc ”la comun” a unor cantități inventate.
Trebuie să amintesc și faptul că operatorul de apă a modificat, în parte, ilegal, instalația de apă, fără acorduri și avize legale, dar mie îmi cere autorizări, proiect etc, ăn cârdășie cu primăria.
Ultima modificare: Miercuri, 8 August 2018
IonPopescu-B, utilizator
imiha...nu acopar nimic,la noi e altceva.Avem apometre cu citire radio,asa ca nimeni nu umbla la ele,citirea nu o fac locatarii.In plus,la intrarea in bloc mai avem un apometru mare,pentru tot blocul.Asa ne-a montat firma cu care am facut contractul.Diferenta dintre consumurile locatarilor si apometrul mare este de cativa mc....care probabil au fost folositi la udarea gradinilor sau la curatenie.
Dar, chestia cu marirea pretului se practica...tot Opaina ne-a scolit.Este o varianta acceptata.Am avut expertiza judiciara si au spus ca este corect.
Daca aveati proprietari care dadeau consum foarte mic,acestia trebuiau verificati la 3 luni.

Alte discuții în legătură

Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente vladut2 vladut2 Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente. Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe ... (vezi toată discuția)
Repartizarea diferentelor de apa veracuciula veracuciula Ce se poate face in cazul in care unii vecini nu dau citirea contorului de apa iar noi ceilalti suntem obligati mereu sa platim pierderile de apa chiar daca ... (vezi toată discuția)
Consum minim apa hervel hervel buna ziua stie cineva ,care este consumul minim de apa raportat in urma citirii apometrului in asa fel incat daca este consum mic(ex:0.5mc de apa)sa fie ... (vezi toată discuția)