avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbare hotarare judecatoreasca
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbare hotarare judecatoreasca

Buna ziua. In urma divortului, custodia pentru fetita este comuna, dar minora este la mama. Avand in vedere ca tatal nu se intereseaza de minora, nu plateste pensie alimnetara, nu suna sa vada fetita, se pot depune dovezi la judecatorie pt schimbarea hotararii de divort din custodie comuna in "exclusiva"? Hotararea inca nu e definitiva.
Cel mai recent răspuns: Erin22 , utilizator 10:23, 31 Iulie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Autoritatea parinteasca poate fi exercitata de un singur parinte, potrivit art. 398 C. civ., daca exista motive intemeiate, iar instanta decide ca aceasta este in interesul superior al copilului. Exercitarea autoritatii parintesti de un singur parinte constituie, asadar, exceptia de la regula exercitarii in comun a autoritatii parintesti, decaderea din exercitiul drepturilor parintesti intervenind in conditii restrictive, in cazuri grave de abuzuri care pun in pericol viata, sanatatea sau dezvoltarea copilului. Trebuie spus insa ca neglijenta in indeplinirea obligatiilor stabilite prin hotarare, in concret neplata cu rea-credinta, timp de 3 luni, a pensiei de intretinere stabilite pe cale judecatoreasca reprezinta infractiunea de abandon de familie.
Sa inteleg ca trebuie sa mai astept. Comunicarea hotararii s-a facut de aproape o luna, dar in facto nu a trimis sprijin financiar de 5 luni. 3 luni insemnand de cand s-a dat decizia? sau de cand s-a comunicat? multumesc. se pot depune probe in acest sens?
Ultima modificare: Joi, 26 Iulie 2018
Erin22, utilizator
Va trebui sa demonstrati ca s-au schimbat conditiile pentru exercitarea autoritatii parintesti in comun de la momentul deciziei. Parerea mea e ca va trebui sa mai asteptati sa strangeti probe cu privire la modificarea circumstantelor ca abia ce a stabilit instanta ca exercitarea autoritatii se face in comun. Cu privire la plangerea penala, se poate depune plangerea daca nu a platit de 5 luni, dar poate mai incercati sa vorbiti cu tatal sa vedeti de ce nu plateste. E foarte mare suma?
suma stabilita ca pensie alimentara este de 250 USD pe luna. am intrebat de ce nu plateste. raspunsul a fost ca nu are bani. Avand in vedere ca nu este cetatean roman si are domiciliul in Filipine, nu are serviciu stabil (intre contracte, ca marinar) vorbim de faza "prinde orbul , scoate-i ochii". Multumesc pt raspuns. Voi mai astepta.
Nu vad sanse reale, ce anume s-a modificat de la pronuntare pana acum in relatia celor doi?

Alte discuții în legătură

Reinnoire pasaport copil minor fara acordul celuilalt parinte eagle_free eagle_free buna ziua, As dori si eu o lamurire. Un cuplu de cetateni romani este divortat in spania, iar copilului minor de 9 ani ii expira pasaportul peste cateva ... (vezi toată discuția)
Probleme cu minor Raluca0606 Raluca0606 Cum pot obliga tata la plata pensiei alimentare dacă e plecat din tara și nu știu unde locuiește, adresa fixa, am câștigat în instanta, și recursul are ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara, etc rodicapricop rodicapricop Buna ziua. Intrebarea mea este legata de pensia alimentara pe care copilul meu (o fetita) o primeste de la tata. Divortul s-a pronuntat ... (vezi toată discuția)