avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Invitatie Politia Locala
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Invitatie Politia Locala

Bună ziua,

În dimineața zilei de astăzi am găsit în parbriz o invitație de la Politia Locala, pentru parcare pe trotuar, pentru a mă prezenta la sediul lor și pentru a lămuri situația de fapt, practic pentru a declara cine este contravenientul. Este menționat faptul ca au fost încălcate prevederile OUG 195/2002 / HCL 210/2001.
Din câte știu însă, anul trecut a fost publicată în Monitorul Oficial decizia ICCJ conform căreia doar agenții constatatori ai Politiei Rutiere au dreptul sa solicite proprietarului autoturismului cine a fost contravenientul, iar cei de la Politia Locala pot aplica sancțiuni contravenționale doar dacă întocmesc Proces Verbal pe loc.
Ținând cont de faptul ca pe acel trotuar mai erau multe alte mașini parcate și doar în parbrizul mașinii mele era invitația, consider nedreaptă acțiunea. Mai mult decât atât, dacă s-a considerat de Politia Locala ca am săvârșit o contravenție, îmi asum responsabilitatea și sunt dispus sa plătesc pentru asta, dar doar conform literei legii, anume dacă agentul constatator era la locul respectiv în momentul în care m-am întors la mașina.
Altfel, în situația prezentata, este legal din partea lor sa acționeze în aceasta maniera?
V-As ruga sa mă sfătuiți ce pot face un aceasta situație. Nu doresc sa scap neapărat de amenda, după cum am spus, dacă am greșit, îmi asum și plătesc, dar doar în cadrul legal.

Va mulțumesc anticipat pentru răspunsuri!
O zi frumoasa!
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 18:00, 27 Iulie 2018
Pe de alta parte, în invitație se invoca si legea 155/2010, art. 20, cap V, litera b), care specifica faptul ca polițistul local are dreptul legal:

"să invite la sediul poliţiei locale persoanele a căror prezenţă este necesară pentru îndeplinirea atribuţiilor, prin aducerea la cunoştinţă, în scris, a scopului şi a motivului invitaţiei;"

Se anulează reciproc acesta cu hotărârea ICCJ sau se contrazic?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e nici o problema, el are dreptul sa invite, dvs. nu sunteți obligat, cf. hotărârii ICCJ.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestare amenda contraventionala Alexandra Elena Alexandra Elena Buna ziua, astazi am parcat de la ora 9 dimineata la 3 PM si am gasit in parbriz o comunicare de la politia locala a sectorului 1 prin care sunt chemata pentru ... (vezi toată discuția)
Amenda politia locala cluj glt2112 glt2112 Stimati consultanti, Situatia in fapt: Am parcat masina pe o strada laterala blocului in care locuiesc cu jumatate pe carosabil, si jumatate pe trotuar. Am ... (vezi toată discuția)
Invitaţie poliţia locală parlucian parlucian Bună. Fratele meu a primit o invitaţie de a se prezenta la sediul Poliţiei Locale din oraşul nostru, Arad, în legatură cu o ... (vezi toată discuția)