avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 201 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Plata TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Plata TVA

Buna seara am vandut in anul 2017 luna septembrie un apartament la pretul de 45.000 euro in iulie 2018 am facut o noua vanzare de 32.000 euro intrebarea mea este daca pot avea prb cu fiscul ptr plata TVA.
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 08:57, 2 August 2018
Apartamentul vandut in 2017 a fost achizitionat in 2015 iar cel din 2018 este o garsoniera cumparata in mai 2018 dar am facut tranzactia ptr ca sa platesc apart de 3 cam o suma mai mare ptr obtinere pret mai bun de la dezvoltator
Daca le-ati utizat in scopuri personale ca si locuinte, avand in vedere si ca sunt si ani diferiti si ca livrarea de imobile care nu sunt noi este scutita cf art 292 CF, as inclina sa cred ca nu intra in sfera TVA (coroborat si cu art. 316 CF, nu e activitate economica ce implică operațiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adăugată cu drept de deducere și/sau operațiuni rezultate din activități economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operațiuni ar fi fost realizate în România conform art. 297 alin. (4) lit. b) și d)):

Cod Fiscal:

(2) În aplicarea prevederilor alin. (1), persoanele fizice nu se consideră că realizează o activitate economică în sfera de aplicare a taxei atunci când obțin venituri din vânzarea locuințelor proprietate personală sau a altor bunuri, care au fost folosite de către acestea pentru scopuri personale. În categoria bunurilor utilizate în scopuri personale se includ construcțiile și, după caz, terenul aferent acestora, proprietate personală a persoanelor fizice care au fost utilizate în scop de locuință, inclusiv casele de vacanță, orice alte bunuri utilizate în scop personal de către persoana fizică, precum și bunurile de orice natură moștenite sau dobândite ca urmare a măsurilor reparatorii prevăzute de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate.
Ultima modificare: Marți, 31 Iulie 2018
Ioan Petru Butariu, Contabil
Se pare totuşi că ar fi o speculaţie imobiliară dacă proprietarul nu a locuit în niciuna din cele două imobile comercializate iar acum achiziţionează cel de-al 3-lea apartament.
Sunt 3 tranzacţii în timp scurt, special executate pentru a obţine profit.
Înclin să spun că e investitor imobiliar.
3 case în 3 ani... e cam mult.
Gresit,este parerea ta dar apartamentul vandut in 2017 a fost donatie de la socri mei iar garsoniera am vrut sa o iau ptr socri sa locuiasca la batranete dar intre timp am vandut donatia ptr un apartament de 3 camere in care o sa locuim noi.Mai exact am vandut un Apartament tip Studio de 44 mpsi o garsoniera fff mica de 24 mp si am luat un apartament de 3 camere de 90 mp vreau sa stiu unde este specula imobiliara d le Alberto atata timp cat vom locui 2 adulti si 2 copii in apartamentul de 3 camere.
Ultima modificare: Miercuri, 1 August 2018
Cornel Cornel, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In norme scrie clar:

(5) În cazul achiziției de terenuri și/sau de construcții de către persoana fizică în scopul vânzării, livrarea acestor bunuri reprezintă o activitate cu caracter de continuitate dacă persoana fizică realizează mai mult de o singură tranzacție în cursul unui an calendaristic. Dacă persoana fizică realizează o singură livrare într-un an aceasta este considerată ocazională și nu este considerată o livrare impozabilă. Dacă intervine o a doua livrare în cursul aceluiași an, prima livrare nu se impozitează, dar este luată în considerare la calculul plafonului prevăzut la art. 310 din Codul fiscal. Totuși, dacă persoana fizică derulează deja construcția unui bun imobil în vederea vânzării, conform alin. (4), activitatea economică fiind deja considerată începută și continuă, orice alte tranzacții efectuate ulterior nu mai au caracter ocazional. Livrările de construcții și terenuri, scutite de taxă conform art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, sunt avute în vedere atât la stabilirea caracterului de continuitate al activității economice, cât și la calculul plafonului de scutire prevăzut la art. 310 din Codul fiscal. În situația în care persoana fizică nu se înregistrează în scopuri de TVA conform art. 316 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, dar începe activitatea economică, se consideră că aplică regimul special de scutire pentru întreprinderile mici conform art. 310 din Codul fiscal, obligativitatea înregistrării în scopuri de TVA intervenind la termenul prevăzut la art. 310 din Codul fiscal

Deci daca nu s-au achizitionat/vandut mai mult de un teren/imobil pe an, nu exista caracterul de continuitate.

Oricum daca nu e vorba de terenuri construibile si imobile noi, atunci si daca s-ar fi vindut amandoua in 2018 in acelasi an, tot ar fi scutite de TVA.

Exemplul nr. 3 din Norme Cod fiscal: O persoană fizică realizează în cursul anului 2015 cinci livrări care ar fi scutite conform art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal. Deși în anul 2015 persoana fizică a devenit în principiu persoană impozabilă, nu a avut obligația de a solicita înregistrarea în scopuri de TVA deoarece a realizat numai operațiuni scutite. Dacă în anul 2016, în luna februarie, persoana fizică va livra o construcție nouă sau un teren construibil în sensul art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, chiar dacă este prima tranzacție din acest an, aceasta nu mai este considerată ocazională, deoarece persoana fizică devenise deja persoană impozabilă în anul precedent și va avea obligația să solicite înregistrarea în scopuri de taxă până pe 10 martie 2016, dacă valoarea livrării respective va depăși plafonul de scutire prevăzut la art. 310 din Codul fiscal.

Totusi asa cum s-a spus mai sus, exista diferite situatii care pot sa apara. Unul din imobile sa fie pe un teren care e mai valoros ca si constructia sau sa existe si alte tranzacții impozabile.
Ultima modificare: Joi, 2 August 2018
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva aplicat la valoare teren construibil dia_8 dia_8 Sunt persoana fizica si detin in proprietate doua terenuri construibile, pe care le-am achizitionat in urma cu peste 15 ani. Anul acesta as dori sa le vand ... (vezi toată discuția)
Cât e tva pentru un teren în valoare de 10.000 de euro? Corina271 Corina271 Buna ziua! Vreau sa cumpăr un teren în valoare de 10000 de euro și as dorii sa știu cat la suta e TVA? (vezi toată discuția)
Tva tranzactie apartament adrianbunescu adrianbunescu Salutare, Am incheiat antecontract pentru un imobil in constructie (finalizare 2018), regim TVA 5%. Imi doresc achizitia unui imobil vechi de aceasta data ... (vezi toată discuția)