Buna ziua,
Sunt la prima casatorie eu si sotul meu, si as dori sa stiu dupa ce termen ne sosesc cei 200 euro pe care ii beneficiem,mentionez ca am depus dosarul cu actele necesare la primarie si au trecut 2 luni iar noi nu am primit banii.Unde ne putem adresa pentru a intra in posesia acestora?
Din 1 ianuarie 2007, statul acorda in baza Legii nr. 396/2006 un sprijin financiar la constituirea familiei in care fiecare dintre soti se afla la prima casatorie si au domiciliul sau resedinta (viza de flotant) in Romania, indiferent de cetatenia sotilor.
Beneficiaza de prevederile acestei legi familiile care si-au incheiat casatoria la Serviciile de Stare civila de pe teritoriul Romaniei incepand cu data de 1 ianuarie 2007, respectiv tinerii a caror casatorie a fost incheiata la autoritatile locale competente de pe teritoriul altor tari, odata cu transcrierea certificatului de casatorie in registrele de stare civila romane dar si tinerii care si-au incheiat casatoria la Consulatele Romaniei sau ale statului celuilalt sot in conditiile legii. De asemenea dreptul stipulat in lege se acorda si familiilor in care unul sau ambii soti sunt cetateni straini ori apatrizi dar numai daca au domiciliul sau cel putin resedinta in Romania.
Sprijinul financiar la constituirea familiei se acorda pe baza de cerere, prin completarea formularului tip si a unor declaratii pe proprie raspundere date de ambii soti ca se afla la prima casatorie. Acestea se completeaza la Serviciul de stare civila unde s-a incheiat casatoria ori unde s-a transcris certificatul de stare civila eliberat de autoritatile altui stat.
IMPORTANT Cererea se depune in termen de pana la 30 de zile – de la data incheierii casatoriei (pentru casatoriile incheiate la Serviciile de stare civila din tara) – de la data transcrierii in registrele de stare civila romane (pentru casatoriile incheiate in strainatate, in conditiile legii).
Dreptul nu se acorda daca pana la data platii a intervenit desfacerea, desfiintarea sau incetarea casatoriei. Dreptul la sprijinul financiar se stabileste prin dispozitia primarului.
Suma de 200 EU (echivalenta in lei) se acorda familiei in termen de 30 de zile de la data emiterii dispozitiei scrise a primarului si se calculeaza la cursul de schimb valutar al B.N.R. din ziua lucratoare precedenta emiterii dispozitiei. Sprijinul financiar nu se impoziteaza, nu se ia in considerare la stabilirea altor drepturi si obligatii. Fondurile necesare se suporta din transferurile de la bugetul de stat catre bugetele locale.
Multumesc pentru raspuns.dar tocmai asta e problema ca au trecut mai mult de 30 zile si noi nu am primit banii?Am intrebat la primarie si au zis ca nu au venit.
Poate suma dumneavoastra nu a fost cuprinsa in rectificarea de buget , sau poate ca primarul a folosit banii in alt scop si asteapta sa primeasca altii .
Mai exact cate zile au trecut ?
alo! primarul nu poate folosi banii primiti cu o destinatie pt o alta destinatie...asa ca idee.
mai mult, banii vin de la centru...si daca intarzie...intarzie.
cert este ca plata se face in 30 de zile DUPA EMITEREA DISPOZITIEI primarului...si nu cred ca dispozitia este individuala.
va puteti adresa primariei...cu o intrebare in acest sens ca sa stiti daca vi s-a aprobat cererea, daca vi s-a emis dispozitia, daca au sosit banii de la centru.
de regula ar cam trebui sa va interesati personal pt ca se fac tabele si sunt programate tinerii casatoriti sa primeasca acesti bani in anumite zile...asa ca sa nu fie buluceala.
daca vi s-a emis dispozitia si nu ati primit-o, si ati fost deja programati sa ridicati banii si nu ati ajuns la timp, cva trebui sa redactati o cerere in acest sens...banii nu se tin in casierie....se depun la banca si nu se cheltuie de primar cum a zis cineva inainte...aiurea.
Stiu ca primarul nu poate cheltui banii de capul lui , ca altfel intra la deturnare de fonduri , dar am scris asta ca sa constientizez toate persoanele care au de luat bani de la primarie sau alte institutii , ca trebuie sa-si ceara drepturile .
Pentru ca traim in Romania , nu ar fi nici prima si nici singura persoana careia i-au fost platite drepturile pe hartie , dar in realitate se mai folosesc diverse persoane de acele drepturi , cu complicitatea diverselor persoane .
Au fost ei morti care au votat sau au semnat liste de adeziune sau sustinere pentru diverse partide , organizatii civice , sau candidati la diverse functii , ca sa nu mai vorbesc de cei care au primit ajutoare pe hartie la inundatii sau alte calamitati , plus beneficiarii diverselor ajutoare sociale , asa ca trebuie mare atentie in relatia cu aceste institutii .
De obicei intr-o primarie primarul face ce vrea daca are sprijin politic si nu se prinde lumea .