avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 361 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort pe cale notariala si cu un copil minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort pe cale notariala si cu un copil minor

Buna ziua locuiesc in Italia de 7 ani si m-am casatorit tot in Italia cu un roman avem un copil impreuna minor, suntem de comun acord sa venim in tara si sa divortam la notar.avem o casa cumparata in Italia dar o punem in vanzare de comun acord,nu avem nimic altceva de impartit. ce trebuie sa facem ce acte trebuiesc pt divort.cererea de divort o pot trimite online?mentionez ca in luna mai venim in tara 10 zile si am vrea sa terminam totul.multumesc si astept raspuns urgent
Nu este chiar atat de simplu, cum credeti. Nu puteti divorta prin procedura notariala.

Codul civil:
(1) Daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, ofiterul de stare civila ori notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort, potrivit legii.

Va trebui sa apelati la instanta de judecata.
In cazul in care ambii soti au resedinta in strainatate, instanta competenta e Judecatoria sector 1 Bucuresti.
Primul pas care ar trebui facut este transcrierea in Romania a certificatului de casatorie.
Va sfatuiesc sa apelati la ajutorul unui avocat.
Ultima modificare: Vineri, 6 Ianuarie 2012
Avocat Lăzăruţiu Lucian, Avocat
Conform art. 375 alin 2 din Noul Cod civil, divorţul prin acordul soţilor poate fi constatat de notarul public şi în cazul în care există copii minori născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi, dacă soţii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care să îl poarte după divorţ, exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi, stabilirea locuinţei copiilor după divorţ, modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat şi fiecare dintre copii, precum şi stabilirea contribuţiei părinţilor la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor.

In nici un caz nu puteti termina totul in 10 zile deoarece, dupa primirea cererii, notarul va acorda un termen de reflectie de 30 de zile.

Puteti totusi sa desemnati o persoana care, pe baza unei procuri speciale, sa depuna la notar in numele dvs., cererea pentru desfacerea casatoriei.

Acest lucru este posibil doar dupa transcrierea certificatului de casatorie in Romania, daca nu ati facut acest lucru pana acum.


In cazul in care casatoria s-a incheiat la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare, competenta solutionarii cererii dupa locul incheierii casatoriei revine notarului public din municipiul Bucuresti, intrucat locul incheierii casatoriei este considerat Primaria sector 1, in al carei registru de stare civila sunt evidentiate certificatele de casatorie emise de catre misiunile diplomatice sau oficiile consulare.

Dovada locului incheierii casatoriei, respectiv localitatea in care se afla primaria sau oficiul starii civile unde s-a oficiat casatoria sau unde s-a transcris certificatul de casatorie, se va face cu certificatul de casatorie anexat la cerere.


Si raportul de ancheta psihosociala este necesar (inteleg ca in cazul dvs.trebuie facuta ancheta in Italia).

Avand in vedere cele de mai sus, cred totusi ca varianta unui divort la judecatorie este mai buna, decat cea pe cale notariala.
Ultima modificare: Vineri, 6 Ianuarie 2012
ContSters234722, utilizator
Referitor la problema Divortului de comun acord la notar chear si cu un copil rezultat in urma casatoriei va spun sigur ca se poate efectua din punct de vedere legal numai ca asa cum ai primit sfaturi trebuie sa va prezentati personal cu sau fara avocat la notar sa semnati ptr depunerea Cereri insa pana la finalizare aveti un termen de 30 zile dar sigur se poate Divorta si la Notar
Dificil daca minorul este in Italia, dureaza ancheta sociala mai bine de 30 de zile. In rest, toate sunt la fel ca in instanta, asa incat mai bine contactati un avocat.
Partajul bunurilor nu e musai sa il faceti acum, dar e recomandat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatoria incheiata in italia paoet fi desfacuta in romania? elsae elsae Buna ziua, M-am casatorit cu sotul meu acum 5 ani in Italia. Amandoi suntem cetateni romani. Avem o fetita de 4 ani nascuta in Italia. Vrem sa divortam in ... (vezi toată discuția)
Transcrierea actului de separare in romania smile_506 smile_506 Conform legii UE daca sotul si sotia au decis sa divorteze, actul de divort trebuie facuta in locul in care au locuit impreuna. Au avut domiciliul de cel ... (vezi toată discuția)
Casatorie intre un cetatean roman si o basarabeanca dselepco dselepco Buna ziua! Sant cetatiana al Republicii Moldova, an prezent ma aflu an Italia. De 3 ani traesc cu roman si am hotarat sa ne casatorim si sa ne mutam cu taraiul ... (vezi toată discuția)