avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... lnregistrare casatorie efectuata in Gibraltar
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

lnregistrare casatorie efectuata in Gibraltar

Buna ziua,
Cetatean roman casatorit cu cetatean mexican , in Gibraltar (apartine de UK), doresc sa inscriu casatoria in Romania, insa nu doresc la localitatea de resedinta din motive personale , este posibil sa se faca inscrierea la sec.1 Bucuresti??
este posibila inscrierea casatoriei de catre o alta persoana prin procura,cat si cererea de schimbare a numelui de familie ( sotul cetatean roman , doresc sa preiau numele de familie al sotiei)?
Poate cineva de aici sa faca si o eventuala estimare a costuriilor implicate ,si/sau o oferta de pret pentru a ma ajuta sa solutionez problema mea?
In speranta ca vpi primii raspunsuri favorabile cat si o solutie la problema mea va multumesc tuturor coalboratoriilor acestui site!
Cu stima , Lucian S.
Cel mai recent răspuns: luciancraiova , utilizator 13:17, 1 Martie 2015
Actele de stare civila ale cetatenilor romani au putere in Romania numai daca sunt transcrise in registrele romane de stare civila. Actul de casatorie va fi apostilat de autoritatile statului unde aceasta s-a incheiat, urmand ca in tara acesta sa fie transcris cu aprobarea primarului si cu avizul serviciului de evidenta a persoanelor.

Transcrierea trebuie facuta in termen de 6 luni de la incheierea casatoriei (se da amenda pt nerespectare) la primaria locului de domiciliu al cetateanului/lor roman/i. Se poate face si prin imputernicit.
Transcrierea nu se poate face In Bucuresti, la Starea civila sector 1 decat pentru cetatenii romani care nu au avut niciodata domiciliul in Romania.

Acte:

la traducator: - se traduce integral cert. casatorie al sotului de alta nationalitate;
- se traduce integral cert. de nastere al sotului de alta nationalitate;
- se anexeaza cert. de nastere al sotului de alta nationalitate la traducere.

la notar: - se legalizeaza traducerile si copia cert. de casatorie integral.
- se declară, din partea ambilor soti (in aceeasi declaratie notariala), daca sunt cetateni romani, sau numai din partea sotului cetatean roman, cu privire la numele purtat dupa casatorie (daca in certificatul de stare civila, emis in strainatate, nu se face referire la numele sotilor dupa casatorie) doar daca e cazul.

Se fac copii dupa: - C.I. a cetateanului roman, CI/pasaport cetatean strain, cert. nastere pt ambii.
Chestiunea dureaza 30 de zile.
alexistintin a scris:

Transcrierea nu se poate face In Bucuresti, la Starea civila sector 1 decat pentru cetatenii romani care nu au avut niciodata domiciliul in Romania.

Corect.

In privinta actelor necesare, niste completari:
- certificatul de casatorie si cel de nastere al sotiei trebuie apostilate cu apostila Conventiei de la Haga, in Gibraltar asta se face la adresa

The Convent
Main Street
Gibraltar
tel.: +350 45440

In privinta transcrierii cu procura speciala, da, se poate mandata o persoana din Romania. Procura speciala are ca obiect pentru transcriererea certificatului/extrasului de casatorie si eliberarea certificatului romanesc. Daca o veti da la un notar de asemenea trebuie apostilata cu apostila Conventiei.

Cred ca ati putea inscrie casatoria si la consulatul roman din Londra, nu stiu in ce masura v-ar avantaja insa daca v-ar fi mai usor incercati sa aflati informatii de la ei. Au call-center, poate functioneaza :)
Telefon call-center (informații consulare pentru cetățeni români): +44 20 76029833;
​+44 20 76027328; +44 20 76036694
[ link extern ]
Buna ziua si va multumesc pentru raspunsuri , eu am aflat urmatoarele , nu stiu daca este tot corect ,dar a aparut o situatie noua si prin urmare o noua nedumerire :

Am fost casatorit in romania din 2005 pana in 2010, cand a fost desfacuta casatoria prin o hotarare de divort emisa de judecatorie, insa hotararea de divort nu a fost inscrisa la registrul civil(asa cum prevede legea din 2011) iar in registrul civil am ramas casatorit :) , abia saptamana trecuta am aflat acest lucru si am facut si inscrierea (prin interpus) insa eu, asa cum rezulta din intrebarea initiala m-am casatorit in Gibraltar in 2014, iar ca urmare a inscrierii a hotararii de divort voi obtine un certificat de celibat, imi este de folos pentru a transcrie sau inscrie certificatul de casatorie ?folosesc transcriere si inscriere , pentru ca am inteles urmatoarele :
-transcriere, este la ambasada sau consulat roman ,
-inscrire este direct in romania la ultimul domiciului avut.
Din discutiile purtate (via email si telefonic) call center ambasada,nu am inteles mai nimik , sunt informatii contradictorii si total aiurea (am dat chair de unu care nu stia de cine apartine Gibraltar!? ;presupun ca nu s-au ostentit sa citeasca legea si o fac atunci cand primesc o intrebare, mai mult dect atata fac confuzii de termeni si/sau acte!
Pe de alta parte , am luat legatura si cu ambasada Romaniei la Londra si acolo da, sunt informati si dau raspunsuri scurte si la obiect, intr-un timp foarte rapid , in aceiasi zi pe email! Toata stima pentru staff-ul de acolo!Din pacate tot nu sunt lamurit total (chiar si dupa ce am citit lega HG 64/2011 tot nu inteleg ce am de facut !
Asa cum stie toata lumea , in Romania , odata casatorit poti alege atunci numele de familie pe care o sa il poarte noua falilie si ma gandeam sa fac asta (sa preiau numele de familie al sotiei), asa ca am intrebat si acest lucru peste tot, am primit urmatoarele raspunsuri:
-la ambasada din UK este necesara prezenta ambilor soti pentru a semna declaratia priviind numele purtat,deci nu doar cetateanul roman!(poate eu nu am inteles bine )
-in romania se poate face personal de catre cetateanul roman sau cu procura,deci fara a fi necesara prezenta sotiilor!
Concluzia:
- dupa inscrierea divortului,voi obtine un certificat de celibat ,ajuta la transcrierea/inscriere casatoriei?
-prezenta obligatorie a sotiilor la ambasada este doar daca cetateanul roman opteaza pentru schimbarea numelui si/sau pentru transcriere nomala a casatoriei ??
-prin procura doar pentru inscriere casatoriei ,fara schimbare de nume de familie a cetateanului roman , este la fel de rapida incrierea precum se face la ambasada??(la Londra certificatul de casatorie roman ca urmare a transcrierei unui certificat de casatorie strain se face in aceiasi zi cu depunerea,evident daca toate actele sunt in regula)?

Stie cineva raspunsul la intrebarile mele?
In speranta ca ma fac inteles in textul de mai sus va multumesc si cer iertare pentru graba in care am conceput acest mesaj , insa este o situatie tracasanta pentru mine la acest moment!
O zi buna la toata lumea !

PS :Daca este cineva din Craiova ,avocat, care ma poate ajuta sa fac acest lucru contra cost, sa imi lase un PM!
Ultima modificare: Duminică, 1 Martie 2015
luciancraiova, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatoria intre un cetatean roman si unu cetatean grec ce acte sunt necesare si care este valabilitatea acestor acte? sylvye sylvye Buna seara! Va rog frumos sa ma ajutati daca puteti sa imi explicati ce acte sunt necesare pentru casatoria intre un cetatean roman si unul grec? Casatoria ... (vezi toată discuția)
Acte necesare transcriere casatorie si divort oti_s oti_s O persoana casatorita in strainatate si ulterior divortata trebuie sa faca transcrierea casatoriei si a divortului in registrele de stare civila romanesti, ... (vezi toată discuția)
Inscrierea casatoriei din sua cu nume diferite dupa casatorie kremoon kremoon Va prezint o speta pentru care am nevoie de lamuriri. Un cetatean roman si american s-a casatorit cu o romanca ce are doar cetatenia romana. In urma ... (vezi toată discuția)