avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Curatorul special/Tutorele în cazul unei persoane ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Curatorul special/Tutorele în cazul unei persoane puse sub interdicție: drepturi și obligații

Cum este urmărit legal curatorul special/tutorele unei persoane cu handicap psihiatric permanent pusă sub interdicție de instanță pentru îndeplinirea corectă a obligatiilor sale privind gestionarea bunurilor și valorilor celui interzis?

De ce ar dori o persoană care nu are vreo relație de rudenie să fie curatorul special/tutorele unei persoane cu handicap psihiatric permanent pusă sub interdicție de instanță la cererea bunicii sale din partea tatălui pentru dezbaterea unei moșteniri după tatăl acestuia? Poate primi, curatorul/tutorele anume (separat de drepturile handicapatului) vreo indemnizație din partea Direcției Județene pentru Handicapați?

La momentul desemnării curatorului special/tutorelui interzisul era internat intr-un sanatoriu de specialitate. Ce obligații, inclusiv pentru locuit, trebuie să-și asume/indeplinească curatorul special/tutorele interzisului?

Poate fi cerută schimbarea curatorului/tutorelui de către mătușa interzisului urmare a constatării unor neregului privind administrarea bunurilor, valorilor interzisului în "interesul vindecării sale"?
Ultima modificare: Duminică, 29 Iulie 2018
MagdalenaMariaGrosu, utilizator
Cel mai recent răspuns: MagdalenaMariaGrosu , utilizator 00:13, 30 Iulie 2018
Buna seara,
daca interzisul avea rude apropiate, cum a ajuns un strain de familie sa obtina aceste drepturi>?
Desigur ca se poate obtine in instanta inlocuirea
Mătușa, sora mamei interzisului (decedată), a avut și continuă să aibă o situație financiară instabilă si precară, deci nu s-ar fi încadrat. Celelalte rude ar mai fi bunica paternă, unchiul (fratele tatălui decedat al interzisului) mama vitregă (a doua soție a tatălui decedat al interzisulu) și fiul acesteia, toți aceștia fiind implicați in dezbaterea mostenirii. Initial, bunica paternă a interzisului a cerut sa fie curator/tutore, dar instanta a respins cererea pe motiv de conflict de interese.

Într-adevăr curatorul/tutorele interzisului în acest caz a cam apărut din "spuma mării", fiind o pensionară de peste 70 de ani, cu pensie, dar nu foarte în putere. Moștenirea la care este parte și interzisul este un imobil, locuit de restul rudelor sale din partea tatălui decedat. S-ar părea că curatorul/tutorele "va raspunde intereselor" rudelor interzisului din partea tatălui decedat și probabil nu se va îngriji pro-activ în dobândirea la timp și in sumă corectă a partii de mostenire a interzisului. Totuși, legal, cum este urmărit curatorul/tutorele pentru a fi garantate drepturile interzisului?
Ultima modificare: Luni, 30 Iulie 2018
MagdalenaMariaGrosu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este diferenta dintre curator si reprezentant legal al unui adult cu handicap grav? animarsrl animarsrl Buna ziua, va rog sa mi spuneti si mie daca reprezentantul legal al unui adult cu handicap grav este tot una cu notiunea de curator al adultului cu handicap ... (vezi toată discuția)
Administrarea bunurilor unei persoane majore bolnava psihic miha2012 miha2012 Matusa mea, care locuieste in prezent cu mine si mama mea , mi-a facut o procura notariala, dupa obtinerea discernamantului de la I.M.L., pentru a-i vinde un ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire, numire tutore si curator ContSters362803 ContSters362803 Buna ziua! Dupa decesul tatalui nostru (iunie 2015) am luat hotararea ca noi ce sapte frati impreuna cu mama sa inaintam actele pentru dezbaterea ... (vezi toată discuția)