avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Garsonieră inundată constant de peste un an. Ce pot ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Garsonieră inundată constant de peste un an. Ce pot face? E complet distrusă, cu pereții negri de mucegai iar eu sunt absolut disperată și îngrozită că nimănui nu-i pasă

Vecina de deasupra are probleme la scurgerile de la baie ( cada, chiuveta) si inunda garsoniera noastra de mai bine de un an de zile. Garsoniera este in Bucuresti, dar noi locuim in Canada si am incercat tot ce a fost omeneste posibil sa rezolvam problema. Am o prietena care se ocupa
de garsoniera, plateste intretinerea, taxa de proprietate etc. Ea a vorbit cu vecina in cauza de nenumarate ori, i-a lasat bilete in usa, s-a rugat de administrator, si de presedintele blocului sa ne ajute. I-am propus vecinei sa platesc eu reparatia numai sa deschida usa cind vine instalatorul. N-am reusit nimic. Garsoniera noastra e complet distrusa, cu peretii negri de mucegai si eu sunt absolut disperata si ingrozita ca nimanui nu-i pasa. Abia azi, cind a inceput sa curga apa si la vecinul de alaturi se pare ca administratorul a oprit apa pe coloana. Noi vom veni in Romania pe 28 august si nu stim de la ce capat s-o luam. Cine ne poate ajuta? Poate politia sa intervina? Garsoniera a fost a mamei mele care a locuit acolo peste 30 de ani si n-a intirziat niciodata cu plata la intretinere si n-a facut nici o stricaciune in blocul ala vreodata. La fel si noi, cind am preluat gasoniera. Prietena mea a platit totdeauna la timp, n-am creat nimanui nicio neplacere. Sunt absolut disperata, ma poate ajuta cineva???
Ultima modificare: Joi, 2 August 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 20:58, 16 August 2018
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Simplu. Fă-ți o asigurare facultativă cât mai bună pentru locuință. Chiar și una de 20 de euro acoperă cel puțin 1000 de euro daune din inundații (apă de conductă).

Când mai sunt probleme, apelezi la asigurare ca să-ți repari paguba. De fiecare dată, de câte ori e nevoie. Cu perseverență :)

Asigurătorul se va întoarce mereu împotriva vecinei ca să-și recupereze prejudiciul.

Vecina ori se potolește și nu te mai inundă, ori acceptă oferta ta să o ajuți cu reparațiile, ori eventual va pierde garsoniera în contul datoriilor...

Care sunt vârsta și starea mentală a vecinei? Dacă este foarte în vârstă s-ar putea pur și simplu să uite apa deschisă, să nu fie nicio avarie...

În acest caz poate trebuie contactată familia ei și găsită o soluție.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Femeia sufera de obezitate morbida si traieste din ajutor social. Cred ca e convinsa ca n-are nimeni ce sa-i faca, pur si simplu n-au ce sa-i ia. Stie ca un proces poate dura ani de zile, iar eu nu pot veni in Romania toata ziua buna ziua. Da, as putea sa platesc un avocat, dar credeti ca dupa ani de procese chiar o s-o execute cineva pe aceasta "sarmana" femeie? Eu ma indoiesc.
O asigurarea pare solutia salvatoare, dar din pacate nu e chiar asa de simplu, nu asigura nimeni o casa cu peretii negri de mucegai.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Primordial este de verificat factorul generator al inundatiei,dv constatati ca sunteti inundat dar nu cunopasteti cu certitudine daca este vorba despre instalatie parte comuna sau instalatia individuala-responsabilitatile fiind distincte
Legea prevede fara exceptie
L nr 230/2007
Articolul 14
Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala . Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.

Articolul 15
Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul sau al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu . Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz.

Daca inunudatia este generata de instalatia parte individuala asociatia de proprietrai nu are niciun fel de obligatie nici macar sa desfasoare demersuri catre proprietar sa inteleaga necesitatea executarii de reparatii
Politia nu poate interveni in astfel de situatii
Initial trebuie vazut daca se poate solutiona amiabil
Daca nu se poate solutiona amiabil,pentru a parcurge procedura prealabila notificati oficial proprietara cu obligatia asigurarii bunei functionari a instalatiei individuale,cu executarea reparatiilor la instalatia individuala-sub sanctiunea obligarii la plata a cheltuielilor aferente solutionarii in instanta
Avand in vedere starea de sanatate a vecinei poate reusiti solutionare amiabila
Daca nu se poate solutiona amiabil ,analizati varianta angajarii de aparator ,care sa va reprezinte si sa va apere interesele in instanta ,sa promoveze actiune impotriva vecinei
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asigurarea este o solutie foarte buna, de despagubire pentru daune. In plus, exista si solutii constructive, pe care sa le aplicati. Este vorba despre o renovare cu hidroizolatie speciala pentru tavan si pereti. Puteti face si plangere la politie, insa tot mai simpla este calea amiabila. Gasiti pe cineva care sa insiste pana cand reuseste sa faca reparatiile necesare la vecina. Exista exista asociatii profesionale si firme care pot face demersurile necesare pentru dumneavoastra. Costurile vor fi mai mici decat cele generate prin degradarea locuintei. Succes!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util


Macha a scris:


O asigurarea pare solutia salvatoare, dar din pacate nu e chiar asa de simplu, nu asigura nimeni o casa cu peretii negri de mucegai.


Ba este foarte simplu. În România asigurarea facultativă pe care o poți face împreună cu cea obligatorie nu necesită vreo inspecție anterioară sau altă formalitate. Pur și simplu dai banii și se emite polița.

Ca să stai liniștită și să fie totul foarte legal, înainte să închei asigurarea zugrăvești garsoniera, faci poze ca să atești momentul zero și de atunci înainte orice pagubă mai ai o repari pe asigurare.

De recuperat banii de la vecină se va ocupa asigurarea, tu nu vei fi implicată în vreun fel în acest proces.

Alte discuții în legătură

Inundatie repetata provocata de instalatia improvizata a vecinului de deasupra amarstean amarstean Vecinul de deasupra provoaca iar inundatie. Cine il poate sanctiona? Cine il poate sanctiona pe administrator si pe presedintele blocului pentru neglijenta ... (vezi toată discuția)
Inundat de vecinul de sus alexoctave alexoctave Buna seara, Am fost inundat de vecina de sus care este o persoana foarte recalcitranta. Inundatia a fost asa de severa incat parchetul tot din dormitor a ... (vezi toată discuția)
Responsabilitate pentru partile comune, in bloc fara asociatie de proprietari pcman pcman Bună seara, Am următoarea întrebare: c[b]ine este responsabil pentru administrarea și întreținerea părților comune într-un bloc fără asociație de ... (vezi toată discuția)