S-a deschis succesiunea in anul 1998 dupa mama mea decedata in 1995. Pe certificatul de mostenitor pe care il detin tatal meu a renuntat la mostenire in favoarea mea, obiectul mostenirii fiind un certificat de actiuni.
In 2017 a decedat si tatal meu, eu fiind unicul mostenitor.
In anul 1995 la decesul mamei, respectiv 1998 cand s-a dezbatut succesiunea, ambii parinti erau proprietarii unui apartament de 3 camere, apartament care nu a fost dezbatut in succesiune.
Succesiunea am deschis-o la un notar diferit de cel la care am dezbatut succesiunea dupa mama mea, iar dosarul succesiunii nu mai exista, a fost dat la topit. Primul notar nu vrea sa imi dea acceptul sa continui succesiunea dupa mama mea la alt notar pe motiv ca nu mai este necesar un supliment la certificatul de mostenitor initial.
Stiind ca ambii parinti sunt decedati, eu fiind unicul mostenitor cum se dezbate acum succesiunea?
Este necesar un supliment la certificatul de mostenitor emis initial, supliment in care sa fie cuprinsa cota de 1/2 din dreptul de proprietate a apartamentului, care a apartinut mamei; Apoi dezbateti succesiunea dupa tata, pentru cota de 5/8 (4/8 cota proprie si 1/8 cota mostenita de la mama). De ce aveti nevoie de dosarul initial?
Am nevoie de acceptul primului notar ca cel de-al doilea sa poata face suplimentul. Primul notar nu vrea sa imi dea acest acord cu care trebuie sa ma duc la camera notarilor publici ca sa pot face suplimentul. Ma invart in jurul cozii... camera notarilor publici vrea sa fac sesizare sa imi raspunda in 30 zile, mie imi expira certificatele fiscale unele sunt luate din tara...
Suplimentul la certificatul de mostenitor se putea face doar daca tatal meu mai era in viata, ori el nu mai este.
Suplimentul la certificatul de mostenitor se poate face indiferent daca tatal dvs este in viata sau nu. (Altfel cum ati mai mosteni alte bunuri dupa mama?) Suplimentul se va elibera in aceleasi conditii ca certificatul de mostenitor inital, mentionand aceiasi mostenitori si aceleasi cote cuvenite fiecaruia. Daca notarul care a eilberat primul certificat de mostenitor nu doreste sa semneze acordul pentru transferul cauzei succesorale la un alt birou notarial, obtineti suplimentul la acesta si mergeti apoi la al doilea notar pentru obtinerea certificatului de mostenitor dupa tata.
Avand in vedere ca tatal este decedat si, prin urmare, nu poate semna actele necesare emiterii suplimentului, aceste acte trebuie semnate de mostenitorii sai. Probabil notarul care a emis certificatul dupa mama va va solicita sa prezentati un certificat de calitate de mostenitor, pentru a demonstra ca sunteti singurul mostenitor al tatalui, dupa care va accepta sa semnati actele necesare emiterii suplimentului dupa mama (in nume propriu cat si in calitate de unic mostenitor al tatalui). Apoi puteti merge la al doilea notar pentru emiterea certificatului de mostenitor dupa mama.
Daca, in schimb, alegeti sa dezbateti mostenirea dupa tata la acelasi birou notarial la care ati dezbatut-o dupa mama, notarul respectiv va putea conexa dosarele succesorale, caz in care nu mai este nevoie de certificatul de calitate de mostenitor. (care demonstreaza ca sunteti unicul mostenitor al tatalui si va permite sa semnati in numele acestuia pentru obtinerea suplimentului dupa mama)
Am dezbătut succesiunea la primul notar după ambii părinți. Am luat hotărârea după ce am înțeles de la dvs. care era de fapt procedura. Va mulțumesc ca m-ați lămurit și nu am mai pierdut timp alergând între notari. Totul e bine când se termina cu bine!