avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1045 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... de la ce varsta poate un copil sa dea in judecata ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

de la ce varsta poate un copil sa dea in judecata tatal pentru neplata pensiei alimentare?

Buna ziua,
As dori sa stiu de la ce varsta poate un copil sa dea in judecata tatal pentru neplata pensiei alimentare si incredintare/exercitate autoritate parinteasca exclusiva DOAR mamei?
Cel mai recent răspuns: hacman , utilizator 21:06, 1 August 2018
Buna ziua. Copilul la 18 ani devine "major" si se bucura de toate drepturile unui adult ( printre care si accesul la justitie). Pana in 18 ani este in grija, ocrotirea, unui adult ( parintii, bunicii, tutore, etc.) si, numai cu ajutorul lor, pot avea acces la justitie... in cazul dvs... Pensia alimentara si custodia exclusiva, in cazul copilui minor, se poate cere de tutore ( banuiesc ca mama in cazul dvs.) in instanta (daca parinti nu se inteleg amiabil). Copilul major nu cred ca mai poate cere custodia pentru ca se considera ca se poate îngriji, decide asupra viitorului sau singur ( asta daca vreo boala, ceva, nu ii afecteaza discernamantul...) dar poate cere pensie de intretinere de la un parinte, sau ambi, daca are până in 26 de ani si urmeaza studiile unei scoli, facultatii... Sper sa nu fi gresit in abordare si sa se fi inteles ce am vrut sa spun. Rog pe oricine sa corecteze daca ceva este gresit.
Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 31 Iulie 2018
Ionut.ion, utilizator
multumesc,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scoaterea minorului din tara fara acordul tatalui Simonaaurelia Simonaaurelia Fratele meu este divortat si are o fetita de 5 ani. Mama a obtinut custodia copilului, el plateste pensie alimentara , fetita o putea lua cand isi dorea ( nu ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna a copiilor ContSters76214 ContSters76214 Buna ziua! Sunt divortata de 1 an si jumatate. Am obtinut custodia celor 2 copii(17 ani, respectiv 11 ani) pentru care tatal lor plateste pensie ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna cori1972 cori1972 dupa 8 ani de la incredintarea unui minor prin custodie unica , se mai poate cere de catre celalalt parinte custodie comuna? (vezi toată discuția)