avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Plata impozit cladire
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Plata impozit cladire

Am un contract de inchiriere intr-o cladire detinuta de primaria capitalei. Astazi am primit din partea primariei de sector, Decizia de impunere pe anul 2018 pentru stabilirea impozitelor/taxelor datorate pe cladiri de persoane fizice.
1. Prima problema
Eu nu sunt persoana fizica, ci detin un CMI pe care ei, il asimileaza cu persoana juridica.
2. Problema 2
Decizia cuprinde plata din anul 2016 pana in prezent, fara penalizari.
3. Problema 3
Nu cunosc de unde au stabilit valoare de impunere. Totodata, in decizie este trecuta cota de 100% CMI-ul, proprietari 1, numai ca, in spatiu functioneaza doua cabinete, in regim tura/contratura.
4. Problema 4 si cea mai grava este ca au stabilit cota de impozitare de 2%. Studiind codul fiscal am vazut ca acele cladiri care nu au evaluare si sunt mai vechi de 5 ani au stabilita cota de 2:%. Cum pot face eu evaluare pe un spatiu care este al statului (primaria capitalei), iar eu ma folosesc de nici 1% din cladire, cand nu eu sunt proprietarul.
Tot din codul fiscal reiese ca aceasta metoda de calcul se aplica persoanelor juridice iar la mine peste tot fac referire la persoana fizica.
Ma intereseaza cateva pareri ale celor care au cunostinte mai temeinice in interpretarea codului fiscal.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: lackry_c , utilizator 20:27, 7 August 2018
Nu ma ajuta nimeni cu un sfat.
Taxa pe clădiri este datorată de persoanele fizice sau persoanele juridice, altele decât cele de drept public, care dețin dreptul de administrare, folosință închiriere sau concesiune asupra clădirii, stabilit în condițiile legii.

(2) În cazul în care persoanele prevăzute la alin. (1) transmit ulterior altor persoane dreptul de concesiune, închiriere, administrare sau folosință a clădirii, taxa pe clădiri va fi datorată doar de prima entitate care nu este de drept public, care a primit dreptul de concesiune, închiriere, administrare sau folosință.

16. Impozitul pe clădiri și taxa pe clădiri se stabilesc în funcție de destinația finală a clădirii, care poate fi rezidențială, nerezidențială sau mixtă, pe baza declarației pe propria răspundere a contribuabilului, și se calculează în conformitate cu prevederile art. 457 - 460 din Codul fiscal.

17. (1) În cazul clădirilor proprietate publică sau privată a statului ori a unităților administrativ-teritoriale, care fac obiectul unor contracte de concesiune, închiriere, administrare sau folosință, care se referă la intervale de timp mai mari de o lună, se aplică următoarele reguli:

a) taxa pe clădiri se datorează de concesionar, locatar, administrator sau utilizator, după caz;

b) taxa se calculează proporțional cu numărul de luni prevăzute în contract; pentru fracțiunile mai mici de o lună, taxa se calculează proporțional cu numărul de zile;

c) concesionarul, locatarul, administratorul sau utilizatorul, după caz, depune o declarație la organul fiscal până la data de 25 a lunii următoare intrării în vigoare a contractului;

d) concesionarul, locatarul, administratorul sau utilizatorul, după caz, are obligația să plătească taxa pe clădiri la bugetul local lunar, până la data de 25 a lunii următoare fiecărei luni din perioada de valabilitate a contractului.
19. Exemple pentru aplicarea prevederilor referitoare la taxa pe clădiri:

A. O unitate administrativ-teritorială (UAT) deține în proprietate o clădire pe care o dă în administrare unei persoane de drept public (A), care o închiriază ulterior unei persoane de drept privat (B), care la rândul ei o închiriază unei/unor terțe persoane (C).

a) Conform prevederilor Codului fiscal, taxa pe clădiri este datorată de persoana de drept privat (B).

b) Taxa se calculează similar impozitului pe clădiri, în funcție de scopul în care clădirea este folosită de ultima persoană/ultimele persoane (C).

c) În cazul în care clădirea are destinație finală rezidențială, nu se datorează taxa pe clădiri, având în vedere că aceasta nu este folosită pentru activități economice sau agrement, în conformitate cu prevederile art. 456 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal.

d) În cazul în care clădirea are destinație finală nerezidențială, fiind folosită pentru activități economice sau agrement desfășurate în relație cu alte persoane decât persoanele juridice de drept public, taxa datorată de persoana B se va calcula în conformitate cu prevederile art. 458 sau ale art. 460 alin. (2) și (3) din Codul fiscal.

e) În cazul în care clădirea are destinație finală mixtă, taxa se va stabili în conformitate cu prevederile art. 459 sau ale art. 460 alin. (4) din Codul fiscal, după caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata impozit pe cladire pt chiriasii locuintelor anl SimionescuAlina SimionescuAlina Primaria orasului Mangalia ne-a informat ca avem de plata impozitul pe cladire plus penalitati din 2012 pana in prezent.Mentionez ca noi suntem chiriasi din ... (vezi toată discuția)
Taxa /impozit cladiri apartinand domeniului public georgianaleo georgianaleo Buna ziua, as dori sa stiu daca cabinetele medicale individuale, birourile notariale publice sunt obligate sa plateasca taxa (impozitul ) pe cladirea in care ... (vezi toată discuția)
Chiriasii, persoane fizice, platesc impozit pe imobilul inchiriat? NicoT NicoT Sunt profesor si am primit de la Primaria Mangalia, in anul 2002, prin Serviciul Public de Asistenta Sociala, o locuinta spre inchiriere in baza Legii ... (vezi toată discuția)