Eu și fostul meu soț avem custodie comună . În cazul în care as solicita că cei 4 copii să fie doar în custodia mea, ar mai beneficia copiii de pensie alimentara?
Pensia alimentară a fost stabilită la 1/2 din venitul net realizat de fostul soț. În cazul în care rămân acasă cu copilul cu handicap (al 3-lea copil e cu handicap grav), și nu aș mai lucra, singurul meu venit în casă fiind alocațiile de stat și pensia de handicap a fetiței mele, as putea cere mărirea pensiei alimentare? Vreau sa va spun că fostul meu soț e medic anestezist și după cum știți, un medic anestezist nu duce lipsă de bani. Vă multumesc!
Copiii beneficiază de pensie alimentară indiferent la care părinte se află și cum e stabilită custodia / autoritatea părintească.
Cuantumul de 1/2 din venituri este maximul la care poate fi obligat conform Codului civil.
Cod civil: Stabilirea şi executarea obligaţiei de întreţinere
Art. 529
Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii. (3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.