Buna ziua, ma numesc Mariana Bahnare si as dori sa va cer un sfat pentru un unchi. Acesta este casatorit de circa 50 ani cu matusa mea si au impreuna 2 copii. Casa in care locuiesc, terenul si anexele au fost trecute pe numele soacrei unchiului meu, iar dupa decesul acesteia au fost trecute doar pe numele matusii mele. Acum, in urma unor discutii, matusa mea sustine ca a trecut averea pe numele copiilor fara a-l incunostiinta pe unchiul meu. Mentionez ca pe parcursul casatoriei unchiul meu a investit si a construit f mult, doar ca nu are acte doveditoare. Va rog sa imi spunet daca ea singura putea trece averea pe numele copiilor si ce nai poate face acum unchiul meu, copii il pot da afara din casa? Va multumesc
Din relatare se intelege ca matusa a mostenit casa, terenul si anexele de la mama ei.
In acest caz se considera ca acestea sunt bunuri proprii ale matusii chiar daca sunt obtinute in timpul casatoriei si nu era necesar acordul sotului pentru instrainarea lor.
Unchiul ar fi beneficiat de o cota daca sotia lui ar fi decedat inaintea lui.
Si matusa poate fi data afara din casa daca nu si-a rezervat un drept de uzufruct.
In schimb unchiul are un drept de creanta pentru investitiile facute in casa, in conditiile in care poate demonstra acest lucru, dovedirea se poate inclusiv cu martori, nu neaparat numai cu chitante.