avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1142 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Prescriere credit neachitat
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Prescriere credit neachitat

Buna seara,
In cat timp se prescrie un credit bancar neachitat?

Multumesc
Ultima modificare: Joi, 2 August 2018
Dora2018, utilizator
3 ani
Nu se constata decat in instanta la cererea dvs
Se prescrie în termenul general de 3 ani, aveți grijă însă să nu existe acte întreruptive de prescripție.
A se observa, totodată, că aceasta nu operează ope legis și nici nu poate fi invocată de instanță din oficiu în lumina Noului Cod Civil, fiind imperios necesar s-o invocați dvs prin întâmpinare.
Daca au trecut 3 ani de la scadenta foarte probabil s-a prescris daca nu ati achitat nimic in ultimii 3 ani.

Este bine sa aveti avocat deja pregatit daca vor vrea sa va execute.
Avocatul va poate ajuta sub mai multe aspecte.
Ultima modificare: Joi, 2 August 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Bună seara.
Așa cum au arătat și colegii mei, termenul de prescriere a unei datorii izvorâte dintr-un credit bancar, este de 3 ani. Din punct de vedere terminologic, corect este „prescripția dreptului de a cere executarea silită”.
Atenție însă, întrucât acest termen poate să înceapă de la momente diferite, cum ar fi: (i) ultima plată efectuată de către dvs., (ii) data comunicării notificării de declarare a scadenței anticipate a creditului; (iii) data la care ar fi trebuit ca Banca să declare scadența anticipată a creditului, etc.
Pentru a opera această prescripție, așa cum au menționat și unii dintre colegi, trebuie ca dvs. să investiți o instanță de judecată, care să constate acest lucru, putând solicita constatarea precripției fie printr-o acțiune în constatare (după socotirea termenului de 3 ani), fie pe calea unei contestații la executare (în situația în care împotriva dvs. s-a demarat o procedură de executare silită).
Pentru a afla dacă s-a demarat o astfel de executare silită, puteți accesa portalul instanțelor de judecată, verificând pe site-ul judecătoriei în raza căreia domiciliați, dacă există vreo cerere de încuviințare a executării silite pe numele dvs.
Dacă primiți vreun înscris sau mai multe, din partea unui executor judecătoresc, aveți grijă, fiindcă termenul de contestație este de 15 zile de la comunicarea acelor înscrisuri. Dacă depășiți acel termen, este posibil să nu mai puteți formula contestație împotriva executării silite și să fiți executat până la recuperarea datoriei.

Cu stimă.
Ultima modificare: Vineri, 3 August 2018
Cabinet de Avocat „Hulea Ionuț-Marius”, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura suspendarii cursului prescriptiei executarii silite ContSters40598 ContSters40598 Daca in timpul judecarii unei actiuni apar cauze de suspendare fie voluntara, fie de drept (facultativa sau judecatoreasca), pentru a determina sistarea ... (vezi toată discuția)
Exceptii de procedura horni horni Intr-o contestatie la executare ce exceptie primeaza?: -cea a tardivitatii formularii contestatiei sau -cea a perimarii executarii silite? (vezi toată discuția)
Prescriere Dracko Dracko Am un contract de credit din anul 2006, completat cu un act additional in 2011, iar ultima rata platitat a fost in noiembrie 2011. Banca m-a cautat 2-3 luni ... (vezi toată discuția)