Bună ziua , am cumpărat o casă de la o fundație care construiește și vinde , aș vrea să știu dacă ar trebui să-mi elibereze autorizația de construcție în original , fiindcă mi s-a eliberat doar o copie pentru intabulare. Sau nu are importanță ? Mulțumesc.
trandafir2
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Fundatie care construieste si vinde? Un pic curios, pentru ca in general fundatiile nu au scop patrimonial si nu desfasoara astfel de activitati imobiliare (in fine, nu conteaza detaliile). In primul rand trebuie sa precizati cum ati cumparat casa, adica ati facut actele la notar? Sau nu.
Cat priveste predarea autorizatiei de construire, avem un articol 1686 in codul civil care ne spune asa: (2) Vânzătorul este, de asemenea, obligat să predea titlurile și documentele privitoare la proprietatea sau folosința bunului. Aici la titlurile și documentele privitoare la proprietate intra : documente cadastrale, avize, autorizatii, contracte si orice alte inscrisuri care privesc proprietatea, deci inclusiv autorizatia de construire.
trandafir2
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Da, nu stiu ce si cum ati cumparat, caci nu ati spus si nici nu se intelege din ce scrieti. Pe net, pe siteul lor, vad ca apar niste femei cu parul despletit care bat niste cuie in niste scanduri si "construiesc ceva". Ce anume construiesc, numai dvs stiti.
Nu stiu despre ce forma de transmitere si dobandire a dreptului de proprietate este vorba, insa vanzare nu este, nu stiu cum se face plata, prin cotizatii, donatii, munca voluntara, etc, trebuie vazut exact ce acte aveti pentru a se putea stabili regimul juridic al acestora si al caselor (si eventual al terenului).
Da . Terenul este în concesiune. Casele se construiesc prin voluntariat, pentru familii care îndeplinesc anumite criterii de selecție, plata casei se face în rate și se plătesc numai materialele de construcții , vreo 14000 euro/ locuință , bani pe care i-am achitat integral , am fost la notariat și am primit certificat autentic de vânzare-cumpărare , apoi i-am făcut intabularea . De asemenea mi s-a eliberat și certificatul energetic al casei . Pentru intabulare mi s-au dat doar copii xerox pe autorizația lor de construire , pe fișa cadastrală , Întrebarea mea ar fi dacă ar trebui să mi se dea aceste acte și în original , inclusiv proiectul casei. Mulțumesc mult.
trandafir2
Moderator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Opinia mea, asa cum am scris si in primul mesaj, si in temeiul articolului de lege indicat, da, ar fi trebuit sa va dea actele originale, pentru ca acestea sunt accesorii ce insotesc casa, indiferent in mainile cui ajunge aceasta casa.