avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva

Cum se calculeaza tva -ul daca nu am fost inregistrat ca platitor de tva si am depasit plafonul?(Inteprindere Individuala).Am avut control financiar si dansii mi-au calculat tva ca si cum eu l-as fi incasat de la client.Este corect?
Nu am contabil deoarece la inteprindere individuala nu pot avea angajati,doar asociati.
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 20:19, 6 Noiembrie 2009
puteti avea contract de colaborare cu un contabil.
1.Limita maxima pentru a fi neplatitor de TVA este 35.000 EURO. Din momentul in care ati atins limita asta, schimbati codul de inregistrare fiscala si deveniti platitor de 19% TVA, de acolo inainte.

2. Exista profesii liberale la care se poate opta, la cerere, pentru un al doilea tip de impozitare, diferit de cel standard de 16%
Ultima modificare: Joi, 5 Noiembrie 2009
ContSters87904, utilizator
la sfarsitul lunii in care ati depasit plafonul de 35.000 euro, calculat la cursul de la data aderarii, adica 119.000 lei, in termen de 10 zile, aveati obligati sa va inregistrati in scopuri TVA.

pt ca nu ati facut acest lucru, fiscul v-a colectat automat TVA si acum va pune sa-l platiti, impreuna cu majorarile aferente.

de asemeni, legea nu va da voie sa deduceti TVA aferent achizitiilor facute decat in momentul in care aveti un cod valid, obtinut de la administratia financiara.

aceasta scapare a dvs. va produce, din pacate, pagube destul de mari

in concluzie, inspectorii au procedat corect, temei legal art 152, alin 6 cod fiscal si pct. 62 din norme.
annajanette a scris:

2. Exista profesii liberale la care se poate opta, la cerere, pentru un al doilea tip de impozitare, diferit de cel standard de 16%

Si care ar fi acela?
banuiesc ca se refera la norma de venit.
Si la norma de venit impozitul nu este tot 16% dar calculat la norma de venit?

Alte discuții în legătură

Ce plafon trebuie depasit ptr a deveni platitor de tva ? Cezar66 Cezar66 In momentul actual sunt ne-platitor de TVA...Ce plafon trebuie depasit ptr a deveni platitor de tva ? (vezi toată discuția)
Tva pfa cu norma de venit mmanu mmanu sunt pfa cu norma de venit, depasesc 35.000 euro venituri la mine se aplica trecerea la platitor de tva? eu nu tin contabilitate, cei cu norma de venit nu sunt ... (vezi toată discuția)
Depasire plafon tva soribuz soribuz va rog daca ma puteti ajuta Am o firma interprindere individuala ne platitoare de tva si in urma cu cateva zile au venit cei de la finante pentru a calcula ... (vezi toată discuția)