avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Eu și soția mea am primit un teren de la bunicul ei. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Eu și soția mea am primit un teren de la bunicul ei. Poate fi revocată donația, sau poate fi atacată de copiii lui?

Buna seara, am primit eu si sotia un teren de la bunicul sotiei mele prin donatie valoarea acestui teren este de 25.000 de lei, eu cu sotia mea am construit o casa pe acest teren bunicul are doi copii, in cazul in care bunicul moare, copii lui pot revendica donatia? sau bunicul doreste sa revoce donatia, stiu cazurile in care le poate revoca, ce se intampla, platim valoare terenului sau pierdem si casa daca ni se ia terenul
Ultima modificare: Luni, 6 August 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 22:30, 4 August 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Donatia este un act in principiu irevocabil (asta insemnand ca numai in cazuri exceptionale, prevazute expres de lege, donatia poate fi revocata, deci nu daca pur si simplu "asa doreste" bunicul). Pe de alta parte, daca donatia incalca rezerva succesorala a celor doi copii ai bunicului, acestia, la cerere, pot deschide o actiune in reductiunea liberalitatilor excesive (suna anapoda, dar asa se numeste), actiune care implica desigur o judecata (cu tot ce presupune aceasta judecata). Ca sa stabiliti daca donatia incalca rezerva mostenitorilor bunicului, trebuie sa stiti valoarea patrimoniului care va ramane in urma decesului bunicului (la momentul respectiv). Daca se va dispune reductiunea, de principiu intregirea rezervei se realizeaza in natura (adica inapoiati ce ati primit), insa cum dvs ati construit acolo o casa, probabil ca intregirea rezervei se va dispune prin echivalent (adica in bani), asa incat nu veti ramane fara casa. Daca insa rezerva celor doi nu a fost incalcata prin acea donatie, atunci acestia nu pot "ataca" actul de donatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestarea donatie de catre fii mostenitori luiza_luana luiza_luana Buna ziua! Ma puteti lamuri in aceasta problema: Tatal meu a donat casa lui unei nepoate a ultimei sotii. Sotia este moarta. Tatal meu are 2 copii, eu si sora ... (vezi toată discuția)
Buna seara am o intrebare in legatura cu un act de donatie Andrei2426 Andrei2426 Buna seara am o intrebare in legatura cu un act de donatie eu am primit casa si fratele meu a primit un teren poate ataca donatia dupa moartea parintilor sau ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,intrebarea mea este despre contractul de donatie cu scutire de raport. Mario_123 Mario_123 Anul trecut socrii mei au donat mie si sotiei casa+tot terenul care il aveau.Sotia mea mai are doua surori care au fost de acord verbal fara nici un act semnat ... (vezi toată discuția)