avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna seara am o intrebare in legatura cu un act de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna seara am o intrebare in legatura cu un act de donatie

Buna seara am o intrebare in legatura cu un act de donatie eu am primit casa si fratele meu a primit un teren poate ataca donatia dupa moartea parintilor sau daca exista vreo rezolvare in timpul vieti lor
Ultima modificare: Miercuri, 8 Ianuarie 2020
Andrei2426, utilizator
Depinde. In principiu, fratele poate solicita reductiunea donatiei dvs, daca aceasta a fost excesivă și i-a încălcat rezerva succesorala.
Rezerva succesorala a fratelui (daca sunteti doar dvs doi) este de 1/4 din întreaga masa succesorala.
In cazul in care valoarea terenului sau este mai mica de un sfert din valoarea totală a bunurilor părinților, după cum am spus mai sus, poate solicita reductiunea donatiei dvs pana la intregirea rezervei sale de un sfert.
Dar asta numai după moartea părinților, în termen de 3 ani.
Cat traiesc nu aveti ce face, pentru că orice pact asupra unei mosteniri viitoare și este lovit de nulitate absolută.
Valoarea terenului sau este un sfert din totalul masei succesorale, nu mai putin
Ultima modificare: Miercuri, 8 Ianuarie 2020
Andrei2426, utilizator
Atunci nu are de ce să solicite reductiunea donatiei făcută dvs.
Multumesc pentru informatii.
Nu se impune reductiunea, ca sanctiunea, retinand valoarea totala a bunurilor din masa succesorala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua!dacă în contractul de donatie este precizat doar ... DeeRox DeeRox Bună ziua!Dacă în contractul de donatie este precizat doar -ART 1088 cod civil ,privind intinderea masei sucesorale a mostenitorilor)înseamnă că donatia ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,intrebarea mea este despre contractul de donatie cu scutire de raport. Mario_123 Mario_123 Anul trecut socrii mei au donat mie si sotiei casa+tot terenul care il aveau.Sotia mea mai are doua surori care au fost de acord verbal fara nici un act semnat ... (vezi toată discuția)
Donație elena1968 elena1968 Am donat un imobil părinţilor în anul 2000, de comun acord cu soţul. Se poate ataca donația de către soţ sau de copiii noștri? În ce cazuri ... (vezi toată discuția)