Am avut calitatea de micro ( imp.3% ) pana la data de 31.07.2009 , data la care am depus 010 vector fiscal , pentru scoatere din evidenta salarii .
In data de 20.10.2009 am facut angajari .
Mai pot ramane micro ? ( avand in vedere ca doua luni nu am avut angajati )
Vectorul fiscal 010 pe care-l , predau acum , dupa ce am facut angajari ( din nou , la micro) , va ramane tot cu bifa la casuta micro?
Cu 01.01.2010 trec la 16% ? Deci cu 01 a anului urmator in care nu mai indeplinesc conditia ?
010 ramane cu bifa la impozitul pe venitul microintreprinderilor si depuneti din nou la 01.01.2010 cu bifa la impozit pe profit. Doar in cazul conditiei cu 50% venituri din consultanta si management pentru afaceri (si a depasirii cifrei de afaceri, thanks corneliamagda) se modifica 010 in timpul anului.
Norme metodologice CF :
Art. 1071
101. În situaţia în care, în cursul anului fiscal, o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 100.000 de euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale este de peste 50%, inclusiv, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care limita sau ponderea au fost depăşite, luându-se în calcul veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal. Contribuabilul va înştiinţa organul fiscal cu privire la modificarea tipului de impozit datorat prin depunerea în acest scop a declaraţiei de menţiuni, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Pentru încadrarea în condiţia privind nivelul veniturilor realizate în cursul anului fiscal, inclusiv pentru stabilirea ponderii veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale, se vor lua în calcul aceleaşi venituri care constituie baza impozabilă prevăzută la art. 108 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
Cursul de schimb LEU/EUR pentru determinarea echivalentului în euro a veniturilor realizate de microîntreprinderi este cel comunicat de Banca Naţională a României pentru ultima zi a fiecărei luni a perioadei căreia îi este aferent venitul respectiv.
Impozitul pe profit datorat de contribuabil, începând cu trimestrul în care s-a depăşit limita prevăzută la art. 1071 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, reprezintă diferenţa dintre impozitul pe profit calculat de la începutul anului fiscal până la sfârşitul perioadei de raportare şi impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat în cursul anului respectiv.
Concluzia: Deveniti platitor de impozit pe profit cu 01.01.2010.