avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... PFA & contract abuziv de prestari servicii pentru un ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

PFA & contract abuziv de prestari servicii pentru un SRL

Buna ziua,

Am gasit un job full-time la o firma unde mi s-a propus, in loc de angajarea traditionala cu carte de munca, o colaborare intre SRL-ul lor si PFA-ul meu.

Problema e ca sefii respectivi vor probabil sa evite platitul de taxe suplimentare & activitatea contabila aferenta, dar, in acelasi timp sa se asigure ca te au sub control, si, intr-un model de contract de prestari servicii pe care mi l-au aratat, imi impun clauze similare cu cele ale unui contract de munca: ore obligatorii de program (8-17), prezenta la sediul lor, ore suplimentare (nu platite, ci doar cu posibilitate de a compensa cu zile libere), concediu de odihna, concediu medical, preavize, etc.

Vreau sa va intreb: este legal asa ceva? Cum pot sa justific din punct de vedere juridic faptul ca nu doresc sa semnez aberatiile de mai sus (mai ales ca ei nu platesc nici un impozit pentru mine)?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 16:56, 5 Noiembrie 2009
Posibilitatea incheierii unei conventii civile de prestari servicii este nu numai legala, dar acceptata, intr-un mod mai mult sau mai putin explicit, din ce in ce mai mult in relatiile de munca. Cu toate acestea, exista anumite limitari, referitoare la insasi natura celor doua tipuri de contracte, care nu le permit sa se identifice. In momentul in care aceste limitari sunt depasite, intervine acea regula de interpretare a conventiilor conform careia "interpretarea contractelor se face dupa intentia comuna a partilor contractante, iar nu dupa sensul literal al termenilor " (art.977 C.civ.).
Conform art. 10 din Codul Muncii, "contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii, denumite salariu".
In situatia in care toate elementele din definitaia de mai sus se regasesc in contractul incheiat intre parti, acesta este un contract individual de munca, indiferent ce titlu scriem la inceputul sau. Daca insa nu apare unul din elementele constitutive si definitorii ale contractului de munca, atunci acesta poate fi un contract de prestari servicii. In cazul dvs. concret, explicati respectivului angajator aceste aspecte, precum si intentia dvs. reala de a incheia un CIM. Altfel, daca toate prevederile contractuale va convin, puteti incheia un contract de prestari servicii. Nu vad cum altfel decat explicit puteti explica faptul ca nu doriti sa semnati un contract, iar cand spun "explicit" ma refer si la exprimarea doleantelor dvs. referitoare atat la incheierea contractului cat si la clauzele cuprinse in el.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventia civila say say Buna ziua As dori sa aflu mai multe detalii despre conventiile civile de prestari servicii si contractele de prestari de servicii - munca, legislatie, cum ... (vezi toată discuția)
Contract de colaborare EricaNagy EricaNagy Buna ziua, Va solicit daca se poate sfatul in urmatoarea situatie. In calitate de angajator pot incheia un contract de colaborare cu o persoana fizica pentru ... (vezi toată discuția)
Contractul civil de prestari servicii Cristina.Obreja Cristina.Obreja In ultimul timp mi se dau informatii contradictorii cu privire la contractele civile de prestari servicii. Eu, de exemplu, le fac contracte civile de prestari ... (vezi toată discuția)