Posibilitatea incheierii unei conventii civile de prestari servicii este nu numai legala, dar acceptata, intr-un mod mai mult sau mai putin explicit, din ce in ce mai mult in relatiile de munca. Cu toate acestea, exista anumite limitari, referitoare la insasi natura celor doua tipuri de contracte, care nu le permit sa se identifice. In momentul in care aceste limitari sunt depasite, intervine acea regula de interpretare a conventiilor conform careia "interpretarea contractelor se face dupa intentia comuna a partilor contractante, iar nu dupa sensul literal al termenilor " (art.977 C.civ.).
Conform art. 10 din Codul Muncii, "contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii, denumite salariu".
In situatia in care toate elementele din definitaia de mai sus se regasesc in contractul incheiat intre parti, acesta este un contract individual de munca, indiferent ce titlu scriem la inceputul sau. Daca insa nu apare unul din elementele constitutive si definitorii ale contractului de munca, atunci acesta poate fi un contract de prestari servicii. In cazul dvs. concret, explicati respectivului angajator aceste aspecte, precum si intentia dvs. reala de a incheia un CIM. Altfel, daca toate prevederile contractuale va convin, puteti incheia un contract de prestari servicii. Nu vad cum altfel decat explicit puteti explica faptul ca nu doriti sa semnati un contract, iar cand spun "explicit" ma refer si la exprimarea doleantelor dvs. referitoare atat la incheierea contractului cat si la clauzele cuprinse in el.