avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... NU am primit salariu de 10 luni + preaviz somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

NU am primit salariu de 10 luni + preaviz somaj

Lucrez de 2 ani intr-o insitutie mixta (stat / privat). Pana acum un an, chiar de la incadrare, primeam salariile la 2-3 luni. Incepand din ianuarie anul acesta, pana in prezent (10 luni), nu au mai fost platite salariile unei parti dintre angajati (dar asta e alta discutie !). Astazi am primit si un preaviz de somaj cu care sunt intr-u totul deacord dar temerea mea este ca, odata cu plecarea, nu am sa mai vad niciodata banii cuveniti, asta in conditiile in care aigurarile si celelalte obligatii fata de buget au fost (totusi) achitate de catre intreprindere, ceeace ma face sa banuiesc ca e un "talc" la mijloc... !
Intrebari:
1 - ce trebuie sa fac in cazul in care societatea nu-mi plateste drepturile restante odata cu lichidarea pt somaj (fapt foarte posibil pt ca si cu salariile ne-au dus cu vorba...)?
2 - se pot solicita salarii compensatorii avand in vedere faptul ca suntem disponibilizati 2 din 5 angajati, adica aproape jumatate din nr. angajatilor din sectie? Ce trebuie facut in acest sens?
Multumiri!
Cel mai recent răspuns: petrealuminita , utilizator 19:30, 5 Noiembrie 2009
1. Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
În conformitate cu dispoziţiile CCMN - art.78 alin.1 - , la incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.

2. In conditiile in care nu primiti salariu aveti la dispozitie fie o sesizare la ITM, fie o actiune in instanta . Trebuie sa stiti ca instanta de judecata este singura autoritate din stat care paote obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Va rog sa-mi dati mai multe date despre legislatia in vigoare, adica numarul legii / legilor care regelementeaza acest aspect cat si ce inseamna CCMN la care ati facut referire.
Va multumesc pt. raspuns si cum putem stabili o discutie pt. o eventuala consultanta?
1. CCMN = Contractul Colectiv de munca unic la nivel national

2. Art. 67 C.mun. - Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

Art. 78 din CCMN pe anii 2007 -2010 :
(1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

3. Art. 269 C.mun.
(1) Angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.
(2) În cazul în care angajatorul refuză să îl despăgubească pe salariat, acesta se poate adresa cu plângere instanţelor judecătoreşti competente.
multumesc!
v-am trimis o intrebare pt consultanta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie de concediere individuala lala21 lala21 Sunt in perioada de preaviz, si mi sa incheiat cu articolele 73 alin 1 conform CM si conf art. 74 alin 2 conf contr colectiv de munca pe anii 2007-2010. Oare ... (vezi toată discuția)
Concedierea colectiva sacmarean sacmarean Am lucrat la un magazin 3 persoane , am fost date tote 3 in somaj , avem dreptul la salarii compensatorii ESTE OBLIGATORIU SA LE PRIMIM sau nu.De la data ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii ContSters157367 ContSters157367 Buna ziua! In urma Notificarii prin care sunt anuntata ca in conformitate cu art 86 alin 5 si6 din Legea 85/2006 se denunta contractul de munca , pot cere ... (vezi toată discuția)