buna ziua, ma numesc laura sirba si as avea urmatoarea intrebare: cum se procedeaza ca tatal sa isi poata recunoaste copilul care are 4 ani?a fost crescut impreuna cu mama lui pana la varsta de 2 ani apoi parintii s-au despartit...tatal copilului in momentul nasterii nu era prezent si mama l- a declarat necunoscut, deci pe certificatul de nastere in dreptul tatalui are o liniuta.Mama sub presiunea familiei ei nu doreste ca tatal sa isi recunoasca copilul.Astazi tatal s-a prezentat in fata ofiterului starii civile din comuna Racaciuni , Bacau si a fost refuzat trimitandu-l la notar...dupa lege( atat cat am citit noi) declaratia de recunoastere a copilului putea fi data in fata ofiterului starii civile unde a fost inregistrat certificatul copilului.Vreau sa precizez ca tatal nu este in posesia certificatului de nastere al copilului , pentru ca notarul din satul respectiv a solicitat acest act pentru a prelua declaratia.Intrebarea este: care ar fi pasii de urmat pentru ca tatal sa isi poata vedea copilul, sa aibe un program de vizita si logic sa ii ofere o pensie alimentara?si de ce am fost refuzati de ofiterul starii civile? S-a produs o nerespectare a legii????noi am facut 2000 km doar pentru a face aceasta declaratie( copilul locuieste la Torino cu mama lui...din cand in cand in ROmania..) si ne intoarcem acasa invinsi de sistemul romanesc...va multumesc anticipat.
raluk0207
Utilizator 4din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
Recunoasterea în fata ofițerului de stare civilă se face la nastere, la momentul solicitării certificatului de naștere.
Dacă certificatul de naștere a fost deja eliberat, recunoașterea ulterioara nu mai poate fi făcută decât prin declarație notariala.
Discutați cu notarul dacă va poare face o adresa către starea civila, prin care sa solicite un extras din registrul de nașteri, cu toate datele copilului su după, sa puteți da declarația.