avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 350 soluții astăzi
Forum AvocatNet Italia Legislatia muncii si probleme ... Pensie de invaliditate Italia
Discuție deschisă în Legislatia muncii si probleme conexe

Pensie de invaliditate Italia

Bună ziua sunt o persoana cu handicap locomotor vreau să știu dacă aplic pentru pensie de handicap în italia, eu în românia am acea indemnizație socială de handicap trebuie să renunț la acea indemnizație din romania în cazul în care am dreptu să primesc pensie de handicap în italia? Vă mulțumesc frumos
Ultima modificare: Miercuri, 8 August 2018
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Cel mai recent răspuns: FLORESCU OVIDIU , utilizator 15:08, 14 Septembrie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Ati locuit si muncit in Italia? Aveti statut de rezident aici?

Aici este mult mai greu de obtinut o pensie de handicap. Trebuie depusa la un CAF toata documentatia insotita de un certificat cu toate elementele bolii Dvs. eliberat de medicul de familie. Apoi trebuie asteptat raspunsul de la INPS in care este specificat daca v a fost aprobata cererea sau nu. In cazul in care a fost aprobata vi se vor comunica data, ora si locul unde trebuie sa va prezentati. De obicei aceste comisii se intrunesc de 2 ori pe an. Dupa vizita la comisie, in aproximativ 4 luni soseste o scrisoare de la ASL si o alta de la INPS. In prima vi se comunica decizia comisiei, in cea de a doua este o fotocopie a procesului verbal al comisiei si sunt inscrise documentele pe care trebuie sa le prezentati la CAF pentru a fi transmise de catre acestia. Cam toata practica dureaza 1 an, daca vi se recunoaste invaliditatea. Problema este ca trebuie sa aveti rezidenta aici, cont bancar si sunt multe alte documente pe care ei le cer.

Bafta!
Buna ziua , am rezidenta in italia am depus si cerere la INPS cu toate actele medicale pentru pensie, mi sa aprobat cererea pentru comisie, pe mine ma intereseaza daca trebuie sa renunt la acel ajutor social de handicap al meu din romania. Specific, nu am muncit niciodata. Va multumesc frumos.
Ultima modificare: Miercuri, 8 August 2018
Nedelea Ionel, utilizator
In mod normal trebuie sa anuntati autoritatile din Romania ca primiti ajutor din Italia. Altfel va treziti dupa ani de zile ca va pun sa restituiti sumele.

Dar, atentie!
Daca nu locuiti in Italia, ci in Romania nu aveti dreptul sa primiti pensia de invaliditate din Italia. Aveti grija pentru ca autoritatile din Italia verifica si va pun si acestia sa restituiti banii, chiar daca aveti rezidenta aici. Conditia pentru a primi pensia de invaliditate este sa locuiti permanent in Italia.
[ link extern ]
In mod normal trebuie sa anuntati autoritatile din Romania ca primiti ajutor din Italia. Altfel va treziti dupa ani de zile ca va pun sa restituiti sumele.

Dar, atentie!
Daca nu locuiti in Italia, ci in Romania nu aveti dreptul sa primiti pensia de invaliditate din Italia. Aveti grija pentru ca autoritatile din Italia verifica si va pun si acestia sa restituiti banii, chiar daca aveti rezidenta aici. Conditia pentru a primi pensia de invaliditate este sa locuiti permanent in Italia.
[ link extern ]
Buna ziua , mai am o intrebare la dumneavoastra. La comisia de expertiza, daca persoana care ma luat in carico din anumite motive nu poate sa ma insoteasca, am voie sa ma duc si cu altcineva disponibil in acea zi? Va multumesc mult

Alte discuții în legătură

Avocatnet italia: schimbare nume de familie în urma divorțului marianastanciu2018 marianastanciu2018 Daca dupa divort am schimbat numele,pot sa imi pierd drepturile in Italia fiind prima Stanciu iar acum Bunaciu,avand pensia de invalidità civile si toate ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate civila Cmnd Cmnd Sunt in Italia din 2002 si am lucrat cu acte in regula pana in 2014. In 2006 mi-am rupt piciorul drept la munca, dar nu am reclamat patronii de frica ca ma dau ... (vezi toată discuția)
Pensie handicap in italia ContSters278981 ContSters278981 Buna ziua!am si eu o intrepare daca se poate sa imi raspundeti va rog. Sunt o persoana cu handicap gradul 1 permanent din 2006 in urma unui accident de masina ... (vezi toată discuția)