avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... recuperare cheltuieli de judecata si expertiza ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

recuperare cheltuieli de judecata si expertiza cadastrala

Buna ziua,
doresc sa imi comunicati daca se pot recupera cheltuielile de judecata (expertiza/masuratoare cadastrala). Precizez ca mi s-a incalcat proprietatea, mai exact un individ a scurtat dimensiunea gradinii mele cu cativa metri (ea nefiind ingradita). Culmea este ca sunt si amenintat aproape zilnic. Proprietatea a fost intabulata (stablite limitele) inca din 2008. Ideea e ca atunci cand ai 890 de lei pensie te gandesti daca se merita sau nu. Nu pot sa mai rezist sa fiu umilit zilnic. Ar dori sa imi comunicati si daca am o sansa reala sa castig procesul. Suprafata cumparata corespunde cu cea intabulata. vecinul a cumparat mult dupa mine.
Cel mai recent răspuns: Liviu Illie , utilizator 14:51, 27 August 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara!

Taxa de timbru pentru granituire este 100 lei, in schimb taxa pentru revendicare se calculeaza
ca procent din valoarea suprafetei revendicate. Valoarea va trebui sa o precizati dvs. dupa propria apreciere, poate fi valoarea de impozitare din Certificatul fiscal. Ulterior, dupa efectuarea expertizei Instanta va poate modifica sau nu taxa de timbru.

ORDONANTA DE URGENTA nr. 80 din 26 iunie 2013 privind taxele judiciare de timbru
(actualizata pana la data de 24.07.2017*)
[ link extern ]

ART. 8
(1) Se taxeaza cu 100 lei urmatoarele actiuni si cereri introduse la instantele judecatoresti:
a) cereri pentru constatarea existentei sau inexistentei unui drept nepatrimonial;
b) cereri in anularea sau in constatarea nulitatii unui act juridic nepatrimonial;
c) cereri care privesc dreptul de folosinta a bunului inchiriat sau arendat, daca acestea nu privesc si plata anumitor sume de bani;
d) actiunile in granituire; in ipoteza in care prin aceeasi cerere se revendica si o portiune de teren, la taxa judiciara de timbru stabilita pentru actiunea in granituire se adauga si taxa corespunzatoare valorii suprafetei revendicate.

ART. 3
(1) Actiunile si cererile evaluabile in bani, introduse la instantele judecatoresti, se taxeaza astfel:
a) pana la valoarea de 500 lei - 8%, dar nu mai putin de 20 lei;
b) intre 501 lei si 5.000 lei - 40 lei + 7% pentru ce depaseste 500 lei;
c) intre 5.001 lei si 25.000 lei - 355 lei + 5% pentru ce depaseste 5.000 lei;
d) intre 25.001 lei si 50.000 lei - 1.355 lei + 3% pentru ce depaseste 25.000 lei;
e) intre 50.001 lei si 250.000 lei - 2.105 lei +2% pentru ce depaseste 50.000 lei;
f) peste 250.000 lei - 6.105 lei + 1% pentru ce depaseste 250.000 lei.
(2) Se taxeaza potrivit alin. (1) si urmatoarele categorii de actiuni:
a) in constatarea nulitatii, anularea, rezolutiunea sau rezilierea unui act juridic patrimonial; cererea privind repunerea partilor in situatia anterioara este scutita de taxa de timbru daca este accesorie acestor cereri;
b) privind constatarea existentei sau inexistentei unui drept patrimonial;
c) prin care se solicita pronuntarea unei hotarari judecatoresti care tine loc de act autentic de instrainare a unor bunuri imobile sau de constituire a unor drepturi reale asupra acestora.
Multumesc,
ar fi o problema aici, pentru mine terenul are categoria de folosinta teren arabil. Pentru reclamat se incadreaza in categoria de curti constructii (de vreme ce a construit pe terenul meu).
Ca si suprafata, vorbim de aprox 20 metri patrati, valoare de impozitare nu este mare, este teren arabil situat in intravilan si se foloseste ca atare.
As mai avea o rugaminte:
Daca in urma expertizei se constata ca a fost incalcat dreptul de proprietate, iar paratul sustine cu martori ca nu este asa (clar vorbim de marturie falsa aici) ce primeaza in hotararea instantei ? martorii sau expertiza cadastrala?
Buna ziua!
Din intrebarea dvs. am impresia ca aveti neclaritati in ceea ce priveste puterea probatorie a dovezilor cu care mergeti in instanta.

Actiunea de granituire si revendicare ar putea avea urmatoarele etape:
- obiectul cauzei consta in restabilirea granitei intre doua proprietati vecine
- aceasta restabilire a granitei se realizeaza prin expertiza pentru a se determina daca situatia din teren este aceeasi cu situatia din titlul de proprietate, conform cartii funciare, pozitionarea GPS a terenului, datele fiind trecute si in cartea funciara
- daca expertiza arata ca portiunea dvs de teren se suprapune cu o parte din proprietatea vecinului (iar vecinul nu are act de proprietate pentru portiunea suprapusa), atunci instanta va dispune mutarea gardului la limita de proprietate conform cartii funciare si actului de proprietate
- pozitionarea gardului fara respectarea limitei de proprietate, marind proprietatea vecinului ar cadea in culpa acestuia deoarece doar vecinul ar fi putut avea interesul si intentia de a mari in acest mod o proprietate.

Din punctul meu de vedere consider ca nu ar fi necesara proba cu martori deoarece nu putem presupune ca ar fi venit cineva strain de proprietate, in curtea vecinului, ar fi mutat gardul si ar fi plantat pomi pe proprietatea in litigiu fara acordul acestuia
Expertiza si titlurile de proprietate primeaza in fata probei cu martori deoarece litigiul are la baza granita unui teren.
Indiferent de cine ce a facut, instanta sesizata cu o actiune in granituire, la solicitarea proprietarului, va trebui sa stabileasca granita in conformitate cu actele de proprietate.
Multumesc frumos, ati reusit sa ma lamuriti...Va doresc toate cele bune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cadastrul diferit de titlul de proprietate Razvan St Razvan St Va rog sa ma ajutati cu un raspuns: sunt mostenitor (alaturi de alti doi mostenitori) al unei case care in acte are 250 mp. Am facut cadastrul si au rezultat ... (vezi toată discuția)
Cu ce valoare se timbreaza o actiune in granituire? iuliana26 iuliana26 Am introdus o actiune in granituire impotriva unui vecin care mi-a acaparat o fasie de teren de 341 mp din proprietatea mea, pe care ii utilizeaza ca si cum ar ... (vezi toată discuția)
Stabilirea hotarului Racheru Liviu Racheru Liviu cum trebuie procedat , pas cu pas , ptr. a putea stabili hotarul cu un vecin in urma unei hotarari judecatoresti. Vecinul si-a amplasat un gard din plasa de ... (vezi toată discuția)