avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Buletin care expira
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Buletin care expira

Buna seara , am o intrebare referitoare la o problema . Sora mea ii expira buletinul in septembrie pe la mijloc , si vrem sa mergem la inceputul lui septembrie in Turcia , stam doar 10 zile , suntem in tara inainte sa ii expire buletinul . Trebuie sa isi faca pasaport la sfarsitul lui august , poate sa isi faca cu buleinul care ii expira in septembrie ? Se poate face procura pe numele ei ?
Cel mai recent răspuns: Carmen Matei , Avocat 01:01, 9 August 2018
Buna seara!

In opinia mea, sora Dvs. ar putea sa faca de acum demersuri pentru eliberarea unei noi carti de identitate si pana la sfarsitul lunii August, are o noua carte de identitate si un nou pasaport. Conform O.U.G nr. 97/2005, republicata, sora Dvs. chiar are obligatia de a intreprinde inainte de expirarea cartii de identitate demersurile pentru a obtine eliberarea unui nou act de identitate cu cel mult 180 zile inainte de expirarea acestuia, dar nu mai putin de 15 zile.

Ordonanta de urgenta nr. 97/2005 (republicata) privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani prevede la art. 19 alin. (1) Serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor elibereaza un nou act de identitate in urmatoarele cazuri: a) la expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate care urmeaza a fi preschimbat [...]; Alin. (2) Titularul sau reprezentantul legal al acestuia este obligat sa solicite eliberarea unui nou act de identitate, in conditiile art. 15 şi 16, dupa cum urmeaza: a) cu cel mult 180 de zile inainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, dar nu mai putin de 15 zile, in situatia prevazuta la alin. (1) lit. a).

O seara minunata!
Ultima modificare: Joi, 9 August 2018
Carmen Matei, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buletin expirat stirbu67 stirbu67 Biroul de evidenta are obligatia legala de a verifica valabilitatea buletinelor? Daca da, care este santiunea in cazul nerespectarii acestei obligatii (vezi toată discuția)
Nu am cum sa revin in tara pentru a innoi ci. ce fac? rosioru_tudor rosioru_tudor Buna ziua, Sunt curios care este legislatia din care as putea afla ce se intampla in urmatorul caz de exceptie: Imi va expira cartea de identitate (CI), ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! as sa stiu daca pasaportul poate fi folosit in locul ... Muninn Muninn Buna ziua! As sa stiu daca pasaportul poate fi folosit in locul buletinului in relatia cu banca (demersuri obtinere credit ipotecar), notarul (contract ... (vezi toată discuția)