Buna seara , am o intrebare referitoare la o problema . Sora mea ii expira buletinul in septembrie pe la mijloc , si vrem sa mergem la inceputul lui septembrie in Turcia , stam doar 10 zile , suntem in tara inainte sa ii expire buletinul . Trebuie sa isi faca pasaport la sfarsitul lui august , poate sa isi faca cu buleinul care ii expira in septembrie ? Se poate face procura pe numele ei ?
In opinia mea, sora Dvs. ar putea sa faca de acum demersuri pentru eliberarea unei noi carti de identitate si pana la sfarsitul lunii August, are o noua carte de identitate si un nou pasaport. Conform O.U.G nr. 97/2005, republicata, sora Dvs. chiar are obligatia de a intreprinde inainte de expirarea cartii de identitate demersurile pentru a obtine eliberarea unui nou act de identitate cu cel mult 180 zile inainte de expirarea acestuia, dar nu mai putin de 15 zile.
Ordonanta de urgenta nr. 97/2005 (republicata) privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani prevede la art. 19 alin. (1) Serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor elibereaza un nou act de identitate in urmatoarele cazuri: a) la expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate care urmeaza a fi preschimbat [...]; Alin. (2) Titularul sau reprezentantul legal al acestuia este obligat sa solicite eliberarea unui nou act de identitate, in conditiile art. 15 şi 16, dupa cum urmeaza: a) cu cel mult 180 de zile inainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, dar nu mai putin de 15 zile, in situatia prevazuta la alin. (1) lit. a).
Buletin expirat
stirbu67
Biroul de evidenta are obligatia legala de a verifica valabilitatea buletinelor?
Daca da, care este santiunea in cazul nerespectarii acestei obligatii (vezi toată discuția)