avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... functionar public- zile libere evenimente familiale ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

functionar public- zile libere evenimente familiale deosebite

As dori sa stiu daca pentru functionarii publici exista o prevedere prin care pentru decesul socrului/soacrei exista posibilitatea de a i se acorda zile libere pentru evenimente familiale deosebite.
Cel mai recent răspuns: cristina_b , utilizator 13:38, 9 August 2018
Buna ziua!

Cu siguranta in acest context beneficiati de zile libere pentru evenimente deosebite in familie, cum este cazul decesului socrului/soacrei, iar acesta este de regula 3 zile.
Codul Muncii reglementeaza la art. 152 alin. (2): Evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Consultati CCM sau Regulamentul intern.
Atentie insa ca aceste zile sunt zile libere platite!
Ultima modificare: Joi, 9 August 2018
Carmen Matei, Avocat
Functionarul public are raport de servici, nu raport de munca. Deci nu exista CCM sau Codul Muncii in aceasta situatie. Tocmai pentru ca sunt zile libere platite ma intereseaza acest aspect. E un drept de care functioanrul trebuie sa uzeze. Persoana in cauza e functionar public, i-a decedat socrul care e in alta tara, se impune o deplasare.
Vedeti OUG 6/2007 , deoarece s-a invocat texte de lege care nu au aplicabilitate in situatia dvs.

OUG 6/2007
art.24

În afara concediului de odihnă, funcţionarii publici mai au dreptul, în condiţiile legii, la zile de concediu plătit în cazul următoarelor evenimente familiale deosebite:
a) căsătoria funcţionarului public - 5 zile lucrătoare;
b) naşterea sau căsătoria unui copil - 3 zile lucrătoare;
c) decesul soţiei/soţului funcţionarului public sau al unei rude de până la gradul al III-lea a funcţionarului public ori a soţului/soţiei acestuia, inclusiv - 3 zile lucrătoare;
d) controlul medical anual - o zi lucrătoare.
Multumesc fumos! Raspunsul dumneavoastra mi-a fost de folos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu casatorie functionari publici wazz wazz sunt la a n casatorie cu tot respectul va rog sa mi spuneti daca mai pot beneficia de cele 5 zile concediu casatorie deoarece am nvoie sa rezolv aceleasi ... (vezi toată discuția)
Buna, va rog articolul 52 din codul muncii menționează că ... lyly64 lyly64 Buna, va rog articolul 52 din Codul Muncii menționează că în cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, ... (vezi toată discuția)
Zile libere platite pentru decesul unei rude florinovici florinovici O persoana care are un deces in familie, are dreptul la cateva zile de concediu platit ? (vezi toată discuția)