avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1288 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... unic mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

unic mostenitor

Am nevie de un sfat la o situatie aparuta in familie. Sora mea a decedat de curand si a ramas drept mostenitor o fetita de 17 ani. Sora fiind divortata de 13 ani, dupa terminarea divortului sotii nu au efectuat partajul asupra apartamentului pe care l-au cumparat in timpul casatoriei. Acum tatal copilului a cerut custodia acestuia prin instanta si a obtinut-o. Acesta vrea sa vanda apartamentul pe motiv ca el detine 50%, si ca mostenitorul avand drept numai asupra partii mamei. Care este realitatea?
Cel mai recent răspuns: Krs , utilizator 10:43, 26 Martie 2006
...intr-adevar, problema este putin delicata...mostenitoarea fiind minora, va trebui sa va adresati autoritatii tutelare pentru numirea unui curator care sa asiste minora la mostenire mai ales ca interesul ei si al tatalui sunt contrare...in cadrul procedurii succesorale notarul va sista comunitatea de bunuri in cel mai probabil caz la cota de 1/2 pentru fiecare si va atribui cota mamei fiicei minore...dupa care cei doi vor putea proceda la un partaj...
Autoritatea tutelara a numit curatorul in persoana mea (unchi), dar cand tatal a fost chemat pentru dezbaterea succesiunii, a refuzat, invochand modive din cele mai diverse, mergand chiar prin a declara ca, fetita va primi intreaga mostenire la implinirea varstei de 18 ani. Dupa implinirea acestei varste , devenind majora, ea nu va mai putea fi asistata, predominand integral decizia ei, si implicit a incerca sa profite de acest lucru. Dar vreau sa intreb, in toti acesti ani cat copilul a fost incredintat spre crestere si educare mamei, si cand tot ce inseamna intretinere pentru acea casa a fost suportata integral din veniturile mamei, el neavand nici o contributie, nu pate fi luata in calcul? Pentruca in acest caz a fost intretinut-a si partea lui, nu numai 50%. Si inca ceva, pentruca problema este delicata autoritatea tutelara nu mai vrea sa se implice, motivand ca dispzitiile de curatela care au fost date pana acum au fost cu caracter strict pentru anumite probleme si ca o curatela de rdin general nu ar mai trebuii ceruta avand in vedere ca mai are putin pana la majorat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile minorului Adriana-Corina Adriana-Corina buna am 17 ani si 6 luni....mama mea a decedat in urma cu 11 ani...iar tatal meu in 10.10.2009 dupa moartea mamei mele mi s-a numit un curator..deoarece am ... (vezi toată discuția)
Mostenire, transfer proprietate bunic - nepot minor aleluia2015 aleluia2015 Buna ziua, in calitate de bunic pot trece casa pe numele nepoatei care are 5 ani.? Multumesc (vezi toată discuția)
Nelamuriri dezbatere mostenire ramona_anca ramona_anca Buna ziua, Imi exprim anumite nelamuriri intrucat sunt interesata de introducerea unei cereri de dezbatere a mostenirii de pe urma mamei mele. Problema ... (vezi toată discuția)